Close
NORMOTONUL - un produs Elidor, adjuvant in menopauza, cu ajutorul paducelului, valerianei si talpa gastei

Bolile cardiovasculare (CVD) reprezintă principala cauza de moarte la femei, care apar in marea lor majoritate in perioada de instalare a menopauzei.
Observația este ca menopauza, prin scăderea hormonilor sexuali, au o contribuție majora in creșterea riscului de boala cardiaca alături de nivelul de lipide si lipoproteine. Vârsta la care apare menopauza poate fi considerata un marker, nu numai pentru capacitatea reproductiva, cat si pentru îmbătrânirea somatica, precum si starea de sănătate. Vârsta medie de instalare a menopauzei este de cca 50 ani , putând fi corelata atât cu o speranța de viată mai lunga, cat si cu o densitate osoasa mai mare având drept consecința un risc de fracturi mai mic.


Dintre factorii care pot influenta menopauza, menționam


1 – scăderea estradiolului endogen in timpul menopauzei – care poate fi asociat cu creșterea frecventei bolilor cardiace.
2 – simptome vasomotorii
3 – tulburări de somn – somn superficial, insomnie. Calitatea deficitara a somnului a fost corelata cu riscul de calcifiere aortica la femeile de vârsta medie si cu creșterea rigidității peretelui arterial.
4 – stări depresive. Simptomele depresive sunt corelate cu creșterea riscului cardiovascular.
Factorii cardiometabolici intervin activ in apariția si dezvoltarea CVD – colesterolul total LDL-C si apolipoproteina B. Factori adiționali care pot interveni activ in accelerarea patologiei cardiovasculare sunt – crestarea presiunii arteriale , rezistenta la insulina – diabetul zaharat de tip II, sindromul metabolic.


Simptomatologia menopauzei este polimorfa cu manifestări mai mult sau mai puțin zgomotoase


1 – bufeuri si transpirații nocturne
2 – modificări comportamentale – anxietate, depresie
3 – tulburări de somn, afectarea calității somnului
4 – tulburări neurocognitive
5 – tulburări genito-urinare
6 – tulburările funcției sexuale.

In menopauza se constata acumularea de grăsime atât la nivel abdominal, cat si toracic (pericardiac) care prin eliberarea de citokine inflamatorii pot declanșa tulburări de ritm, mai mult sau mai puțin grave, in funcție de situația aparatului cardiovascular. Acumularea de țesut adipos nu induce modificări in greutate si nici creșterea circumferinței taliei.

NORMOTONUL


– un produs Elidor, care se bucura de aprecieri din partea pacientelor aflate in perioada delicata a instalării menopauzei, prin prezenta valerianei, păducelului si talpa gâștei, intervine activ in diminuarea simptomatologiei de tip cardiovascular dezvoltate pe fondul tulburărilor hormonale majore (scăderea hormonului estrogen).
NORMOTONUL – se corelează cu creșterea stării de siguranța pe care femeia la menopauza începe sa o aibă, devenind un element stabilizator pentru psihicul feminin, prin eliminarea factorilor ce produceau perturbații in activitatea zilnica.
NORMOTONUL – il mai recomandam persoanelor care si-au programat calatorii aeriene pe distante mari. Ne raportam la pacienții hipertensivi, la cei cu patologie cardiaca si la cei care știu ca in timpul călătoriei cu avionul prezinta stări de anxietate, depresie, ca si parcurgerea mai multor fuse orare. Noi recomandam 3-6 tablete/zi, in functie de evolutia evenimentelor. Pacientii care sub tratament cardiac necesita o recomandare de specialitate.

dr Sorin Godeanu medic primar ATI

normoton