SCAI VANAT Proprietăți fluidifiant al secrețiilor bronșice; expectorant și antiseptic; bronșic; diuretic
Indicații: Intern în bronșite și tuse convulsivă; Extern în combaterea artritei și a dermatofitozei (infecții ale pielii capului, la copii) https://ro.wikipedia.org/wiki/SCAI VANAT
Denumiri populare: buruiană de cârtițe, mărăcine, scai albastru, spin vânăt, buruiana zmeului, spin de mucedă, spinul vântului
Descriere:
Scaiul vânăt este o plantă erbacee, care face parte din ordinul Apiales, familia umbeliferelor (Apiaceae). Tulpina rigidă, înaltă de 30-60 cm, se ramifică dens în partea superioară și este de culoare gri deschis sau verde gălbui. Frunzele inferioare sunt întregi, iar cele superioare sunt palmat-sectate, cu lobii dinţaţi. Inflorescențele rotunde de culoare albastră sunt înconjurate de bractee spinoase. Înflorește din iulie până în septembrie.
Se întâlnește în pajiști uscate, pășuni, puste de nisip, este planta caracteristică a solurilor uscate, afânate, care se încălzesc ușor.
Colectarea:
Pentru uz medical pot fi colectate părțile aeriene ale plantei (Eryngii plani herba), în timpul înfloririi, din iulie până în septembrie.
Substanțe active:
Planta conține cantități semnificative de saponine triterpenice, respectiv flavonoide (kempferol și quercetin), acizi polifenolcarboxilici, tanini, carbohidrați, acizi organici și uleiuri esențiale.
Utilizare:
Este o plantă medicinală utilizată din timpuri foarte vechi, efectele sale terapeutice fiind cunoscute încă din antichitate. De asemenea, a fost utilizat frecvent și în medicina populară. Este cunoscut pentru efectele sale antitusive, expectorante, diuretice și antiinflamatorii. Este benefic în cazul tuselor, infecțiilor tractului respirator superior, tusei convulsive, este folosit frecvent în amestecuri de ceai și siropuri.
Produse care au in componenta SCAIUL VANAT: siropurile PATLAGINA PLUS, BRONHOSPECTIN