Close

C o m p o z i ţ i e c h i m i c ă , întrebuinţări. În afară de acţiunea emolientă, datorată mucilagului, pentru care florile de tei sunt folosite ca medicament cu proprietăţi behice, la aceasta se mai adaugă acţiunea diaforetică şi uşor sedativă a farnezolului, acţiunea spasmolitică şi diuretică determinate de flavone şi cea uşor antiinflamatoare a substanţelor triterpenice, fapt ce le recomandă în tratamentul afecţiunilor reumatice, ale gripei şi răcelii, ca antipiretice şi sedative, dar şi ca antivirale, hipotensive. Florile de tei fac parte din compoziţia speciilor calmante, pectorale, sedative şi sudorifice.

 (Anatolie Nistreanu   Atlas plante medicinale)

  Ingredientele active ale acestora includ flavonoizi (cu rol antioxidant) și uleiuri volatile. Planta conține și taninuri, cu rol astringent. Florile de tei sunt folosite mai ales pentru tratarea răcelilor, tusei, febrei, infecțiilor, inflamațiilor, presiunii arteriale înalte, durerilor de cap (mai ales migrenele), dar și ca diuretic (crește producerea de urină), antispasmodic și sedativ. Medicina tradițională asiatică folosește flori de Tilia (uz intern) ca tratament pentru vindecarea afecțiunilor tractului respirator, a febrei sau gripei. Cercetări recente sugerează că florile ar putea fi hepatoprotective.  ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Tei)

Teiul ofera cateva produse medicinale:

  • florile;
  • frunzele de tei;
  • carbunele din lemn de tei;
  • scoarta de tei.

Cele mai populare sunt florile de tei, parfumate, de culoare alb-galbui si producatoare de polen. Florile de tei sunt folosite de secole in scopuri medicinale (au actiuni expectorante, diuretice, antispastice, sedative). Inca din Evul Mediu, florile de tei au fost folosite ca diaforetice, iar mai tarziu au fost folosite in mod traditional pentru tratamentul gripei, tusei, migrenei, tulburarilor hepatice, vezicii biliare, diaree si presiune arteriala crescuta.

In acest articol, explicam care sunt proprietatile si beneficiile teiului, iti spunem cand nu este indicat folosirea acestuia si  care sunt utilizarile.

Beneficiile teiului

Beneficiile teiului

Florile de tei sunt o sursa bogata de antioxidanti puternici: quercitina, kaempferolul, flavonoide (uleiurile volatile de eugenol, limonen, citral, citronelol si citronelal). Teiul poate sa reduca spasmele musculare care sunt cauzate de stres sau de anxietate. Dar florile de tei au si alte beneficii pentru sanatate, precum (1):

  • Compusii din ceaiul de tei ajuta la stimularea sistemului imunitar, ceea ce inseamna ca actioneaza impotriva simptomelor racelii, gripei, infectiilor bacteriene, virale, fungice, parazitare. Teiul este folosit pe scara larga pentru ameliorarea simptomelor de raceala si gripa in perioada sezonului rece. Daca la ceaiul de tei se adauga miere de albine si lamaie, rezistenta organismului creste. Mierea dubleaza efectul ceaiului de tei, este considerata un antibiotic natural, dar nu trebuie uitat ca in apa fierbinte isi pierde proprietatile, de aceea trebuie sa se adauge in ceaiul de tei numai atunci cand acesta s-a racit. Pentru a avea un efect calmant asupra tusei, infuzia de tei trebuie consumata fierbinte, pentru a elimina bacteriile si pentru a ameliora iritatiile cauzate de tuse.
  • Sunt o sursa importanta de nutrienti: florile de tei sunt surse bune de vitamina A, C, fier, calciu, potasiu. In plus, contin antioxidanti, cu rol in vindecarea ranilor si imbunatatirea circulatiei sanguine.
  • Au o actiune relaxanta asupra bronhiilor: faciliteaza respiratia, ceea ce le recomanda pentru cazurile de bronsita din timpul sezonului rece. Consumul regulat de tei este recomandat in cazurile de astm cronic.
  • Au efect calmant asupra sistemului nervos: acest lucru inseamna ca au un rol sedativ, ceaiul de tei este recomandat de altfel in caz de insomnie sau alte tulburari de somn.  
  • Efect analgezic: ajuta la ameliorarea durerii de cap, a durerilor musculare și a celor menstruale. Inca mai sunt necesare studii, dar teiul poate oferi ajutor persoanelor care sufera de tulburari cronice de durere (fibromialgie, osteoartrita).
  • Au efect anti-anxietate: prin echilibrarea nivelurilor neurotransmitatorilor din creier (dopamina, serotonina). In plus, florile contin compusi numiti flavonoide, care ajuta la relaxarea sistemului nervos.
  • Reduc tensiunea arteriala: prin dilatarea vaselor de sange.
  • Au efect anti-inflamator: pentru ca poate reduce inflamatia din corp, teiul poate fi folosit pentru a trata afectiuni inflamatorii importante precum: artrita reumatoida, colita, astmul.
  • Teiul este benefic pentru piele: pot fi aplicate comprese pe ochi pentru a-i odihni si pentru a curata marginile pleoapelor, in cazul unor afectiuni oculare.

Plantele sunt consumate in scop medicinal de foarte multa vreme, dar nu trebuie sa uitam ca ele pot contine compusi care pot declansa efecte secundare sau care pot interactiona cu alte plante, medicamente sau suplimente alimentare. Acesta este motivul pentru care consumul de plante medicinale se realizeaza cu grija si cu recomandare medicala, mai ales daca plantele respective se folosesc pe perioade mai indelungate. Teiul este considerat o planta sigura, dar asta nu inseamna ca daca este consumat perioade prea lungi sau intr-o doza prea mare, nu poate avea efecte negative asupra sanatatii (2).

Sunt si situatii in care teiul nu este recomandat sau se recomanda cu precautii:

  • In pediatrie: nu exista cercetari medicale care sa analizeze utilizarea teiului in tratarea copiilor. In aceasta situatie, nu este indicat consumul de tei in cazul copiilor sub 18 ani, fara recomandarea clara a medicului.
  • In cazul persoanelor alergice: au fost semnalate cazuri de urticarie (dermatita de contact) la persoanele care sunt alergice la tei. 
  • In cazul pacientilor diagnosticati cu boli cardiovasculare: utilizarea frecventa a teiului poate afecta inima.
  • Gravidele sau femeile care alapteaza ar trebui sa intrebe medicul inainte de a consuma tei.