Hemoroizii
- – pot fi interni sau externi (intrarectal sau extrarectal). Ei pot reprezenta un semnal grav, in cazul hipertensiunii portale, intr-o hepatopatie decompensata – aici vorbim de hemoroizi secundari, la care tratamentul se suprapune peste cel al hipertensiunii portale.
Hemoroizii esentiali apar datorita peretelui venos care isi modifica morfologia prin circumstantele fiziologice si patologice prin care trece pacientul:
-constipatie cronica
-obezitate
-sarcina repetata
-dieta fara fibre
– ridicarea si transportul de greutati
Inaintarea in varsta favorizeaza aparitia hemoroizilor.
Mentionam, complicatiile hemoroizilor:
-sindromul anemic, care se produce prin neglijarea hemoroizilor care sangereaza.
-tromboza hemoroidala, care poate fi dureroasa, pacientul intrand intr-o agitatie extrema, de cele mai multe ori solicita examen de specialitate.
LIZOFLAM unguent
este un produs cunoscut care si-a demonstrat, in numeroase situatii, eficienta clinica. Substantele active intervin in procesul inflamator, fiind un partener fiabil pentru pacientul cu boala hemoroidala.
Radicalii liberi, generati in cursul stresului oxidativ, prin inflamatia acuta, sunt inactivati de compusii fenolici, flavonoizi si terpenoizi. Antioxidantii fenolici au capacitatea de a dona atomi de oxigen sau de a accepta electroni.
In mugurii de plop
- sunt cantitati mari de quercetina, pinocembrina, acizi fenolici si salicilati, cu activitate antiinflamatoare si antialgica. Acestea reduc interleukinele proinflamatoare IL6 si IL1beta.
Pinocembrina, de asemenea, diminua inflamatia indusa de lipopolizaharide si prin scaderea IL6, IL10, IL1 beta si TNF alfa.
Mugurii de plop cresc sensibilitatea la insulina, diminuand cu 25% nivelul acestuia. Pinocembrina are activitate antitumorala, reduce ROS, activeaza apoptoza.
Catina,
-un complex de substante active (peste 180) contine acid maslinic, oleanoic si ursolic. Inhiba peroxidarea, agregarea plachetara, inhiba ROS produs in macrofage si ROS intracelular, ca si IL6 si IL10, si oxidul nitric. Prezenta catinei in unguentul Lizoflam ii confera intense activitati antiinflamatoare
Castanele
– diminua congestia venoasa, ca si procesele flebitice. Escina, are activitati antiinflamatoare si vasoprotectoare, in insuficienta venoasa cronica.
Esculetina, scopoletina sunt inhibitoare ale lipooxigenazei proinflamatorii (LOX) si ale ciclooxigenazei (COX). Acesta este motivul pentru care extractul de castane e utilizat in hemoroizi, dureri inflamatorii membre inferioare, greutate in picioare, hematoame.
Carbunele medicinal din ghinda
- are activitati antioxidante, antibacteriene (Stafilococul Auriu, E. Coli, Pseudomonas) Triterpenele izolate din ghinda inhiba oxidul nitric si productia unor citokine proinflamatorii. Carbunele medicinal, in concluzie, potenteaza efectul antiinflamator al substantelor active din componenta Lizoflamului.
Se administreaza prin aplicatii locale de 2-3 ori/zi, in functie de intensitatea sindromului inflamator.
Boala hemoroidala necesita monitorizare clinica, examenele de specialitate fiind necesare pentru urmarirea evolutiei si evitarea complicatiilor care, de cele mai multe ori, directioneaza pacientul spre chirurgie.
Juglonul
Flavonoidele asigură proprietăţi antioxidante şi spasmolitice, relaxând totodată musculatura netedă.
- este cea mai importantă substanţă activă a nucului negru. Normalizează activitatea intestinului, acţionând ca un laxativ uşor în cazul constipaţiilor. Este eficient împotriva bacteriilor, fungilor şi helminţilor. Încă din antichitate Hipocrate îl folosea pentru eliminarea viermilor intestinali. În medicina populară a Americii de Sud şi de Nord se utilizează şi în prezent ca remediu împotriva ascaridelor şi teniei.
Acidul linolenic participă activ la scindarea celulelor grase şi reducerea colesterolului de densitate joasă, care este una din cauzele apariţiei aterosclerozei şi degenerescenţei grase a ficatului. Acidul linolenic este foarte important pentru organismul uman întrucât intră în compoziţia membranelor celulare, fibrelor nervoase şi retinei. Nu se sintetizează în organismul uman şi de aceea aportul său poate proveni doar dintr-o nutriţie corectă sau din suplimentele alimentare.
Taninurile (substanţele tanate) posedă efect antiinflamator și exercită influenţă asupra mucoaselor, reducând iritaţia şi îmbunătăţind densitatea ţesuturilor. Taninurile formează un film impermeabil care izolează mucoasa împotriva deteriorării sale ulterioare accelerând astfel vindecarea acesteia.