Close

Anghinarea este de asemenea și o importantă sursă de fibre, de inulină – substanță care stimulează sistemul imunitar, facilitează tranzitul intestinal, crește asimilarea magneziului și a calciului în organism. (sursa https://ro.wikipedia.org/wiki/Anghinare)

Anghinarea este o planta deosebit de ofertanta, atunci cand vine vorba despre compozitia chimica. Aceasta planta se dovedeste, astfel, a fi eficienta in tratarea si preventia unei game largi de tulburari. Elementele si compusii predominanti in compozitia anghinarei includ:

  • fitosteroli, cu proprietati hipocolesterolemiante;
  • polifenoli si flavonoide, cu efect antioxidant;
  • principii amare, eficiente in protectia hepatica, in stimularea secretiei biliare si in procesul de detoxifiere desfasurat la nivelul ficatului;
  • cinarina, cu efect puternic antioxidant si hipolipemiant;
  • minerale (calciu, sodiu, potasiu, fier, fosfor);
  • enzime, deosebit de utile in procesul de digestie;
  • complex de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B9), utile atat pentru sistemul nervos, cat si pentru sistemul cardiovascular.

Astfel, gratie acestor proprietati, preparatele farmaceutice pe baza de anghinare, pe langa consumul alimentar, prezinta urmatoarele beneficii pentru organism:

  • stimuleaza digestia, datorita continutului de enzime si fibre;
  • protejeaza ficatul de actiunea radicalilor liberi;
  • sustine detoxifierea organismului, prin stimularea eliminarii toxinelor la nivel hepatic;
  • ajuta la scaderea LDL-colesterolului, prin proprietatile hipolipemiante date de catre cinarina si fitosteroli;
  • contribuie la mentinerea presiunii arteriale in limite normale;
  • poate avea efecte benefice asupra mentinerii unui nivel optim al glicemiei;
  • sustine functionarea sistemului imunitar.