Anghinarea este de asemenea și o importantă sursă de fibre, de inulină – substanță care stimulează sistemul imunitar, facilitează tranzitul intestinal, crește asimilarea magneziului și a calciului în organism. (sursa https://ro.wikipedia.org/wiki/Anghinare)
Anghinarea este o planta deosebit de ofertanta, atunci cand vine vorba despre compozitia chimica. Aceasta planta se dovedeste, astfel, a fi eficienta in tratarea si preventia unei game largi de tulburari. Elementele si compusii predominanti in compozitia anghinarei includ:
- fitosteroli, cu proprietati hipocolesterolemiante;
- polifenoli si flavonoide, cu efect antioxidant;
- principii amare, eficiente in protectia hepatica, in stimularea secretiei biliare si in procesul de detoxifiere desfasurat la nivelul ficatului;
- cinarina, cu efect puternic antioxidant si hipolipemiant;
- minerale (calciu, sodiu, potasiu, fier, fosfor);
- enzime, deosebit de utile in procesul de digestie;
- complex de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B9), utile atat pentru sistemul nervos, cat si pentru sistemul cardiovascular.
Astfel, gratie acestor proprietati, preparatele farmaceutice pe baza de anghinare, pe langa consumul alimentar, prezinta urmatoarele beneficii pentru organism:
- stimuleaza digestia, datorita continutului de enzime si fibre;
- protejeaza ficatul de actiunea radicalilor liberi;
- sustine detoxifierea organismului, prin stimularea eliminarii toxinelor la nivel hepatic;
- ajuta la scaderea LDL-colesterolului, prin proprietatile hipolipemiante date de catre cinarina si fitosteroli;
- contribuie la mentinerea presiunii arteriale in limite normale;
- poate avea efecte benefice asupra mentinerii unui nivel optim al glicemiei;
- sustine functionarea sistemului imunitar.