Close

Ca+Coada calului, comprimate

GAMA MENOMARINE: IMUN, NEVROZA, DEPRESIE, BUFEURI

Studiile de statistica demonstreaza ca perioada de viata a crescut progresiv, astfel incat, varstele de 80-90 ani au devenit o realitate accesibila. Un calcul simplu arata ca perioada copilariei si adolescentei se transforma, in jurul varstei de 16-18 ani, in perioada de fertilitate activa,  care dureaza tot dupa aprecieri statistice pana in jurul varstei 45-49 ani.

In aceasta perioada, personalitatea feminina, identifica o cale profesionala (studii superioare, evolutie ierarhica, intemeierea unei familii cu nenumarate provocari prin aparitia copiilor, cresterea lor, evolutia lor, etc) In plin apogeu profesional, apar la orizont, in jurul varstei de 45 ani, semnele menopauzei cu o intreaga suita de semne si simptome care efectiv reprezinta o declaratie transata pentru o alta perioada de viata.

Bufeurile, cefaleea, depresia, modificari comportamentale aparent inexplicabile, insomnie, oboseala, dureri articulare, musculare, secvente de amnezie episodica, pilozitate faciala, piele uscata, libidou diminuat, dispareunie, vagin uscat, etc sunt o parte din tabloul simptomatic care apar corelate cu menopauza si se manifesta mai mult sau mai putin agresiv. Confruntata cu obligatiile profesionale si cu cele din viata de familie, sub tornada simptomelor, femeia este obligata sa apeleze la serviciile medicale de specialitate: ginecologie, interne, reumatologie, cardiologie, psihiatrie, etc.

Perimenopauza coincide cu debutul simptomelor: cicluri neregulate, bufeuri, transpiratii nocturne, tulburari de somn. Ea poate dura 3-5 ani. In timpul perimenopauzei se inregistreaza fluctuatii hormonale, estradiolul poate fi mai mare decat normal, oferind simptome de exces estrogenic – creste sensibilitatea sanilor.             Menopauza are loc  cand menstruatia nu se mai produce 12 luni consecutiv. Nu exista, pana in prezent, predictie in stabilirea duratei simptomelor de perimenopauza.  In medie se apreciaza cca 3 ani, dar in multe alte cazuri , bufeurile si transpiratiile se intind pe mai multi ani, iar uscaciunea vaginala si polakiuria debuteaza in perimenopauza si tind sa se permanentizeze.

Grosso-modo, simptomele se pot grupa in 4 categorii: vasomotorii, psihologice, locomotorii si urogenitale.

Consecintele fizio-patologice ale menopauzei se pot intinde efectiv de la 40-45 ani pe intreaga perioada din viata traita (de multe ori, aproape jumatate din viata), ceea ce impune crearea unei atitudini terapeutice , pentru a preveni evolutia spre forme invalidante de osteoporoza ( fracturi de col femural, radius, corpi vertebrali). Dinamica osului sanatos presupune activitate complementara concomitenta – osteoclaste cu resorbtie de os si osteoblasti – celule formatoare de os, un proces continuu de remodelare osoasa. Este un proces aflat sub influenta hormonilor paratiroidian, calcitoninei si estrogenilor.

In menopauza intervine deficitul estrogenic, pierderea osoasa la femei se produce la nivelul osului trabecular si duce la cresterea disproportionata a resorbtiei de os comparata cu formarea osului. Aproximativ jumatate din nr de femei aflate la menopauza, pierd 10-20% din masa osoasa in cei 4-5 ani de postmenopauza. Prevalenta osteoporozei creste de la o treime la femeile in varsta 50-60 ani si ajunge la 50% la femeile de peste 80 ani. Pericolul major al osteoporozei este fractura grefata  pe un os deja afectat de pierderea de Ca si siliciu. Fracturile osteoporotice sunt insotite de scaderea calitatii vietii, diminuarea mobilitatii si de complicatiile pulmonare si sau tromboembolice.

Firma ELIDOR a creat cu ani in urma gama de produse MENOMARIN: MENOMARIN BUFEURI, DEPRESIE, NEVROZA, IMUN, FORTE. Materia prima a constituit-o mineralele obtinute din cochilia de scoica din mediul marin, la care s-au adaugat extracte cu actiune directa pe tabloul simptomatic.

Menomarin Bufeuri are in compozitie izoflavonele din soia (genisteina si daidzeina) Aceste izoflavone sunt atasate de moleculele de zahar, decuplate in intestin la nivel de aglicon, activ metabolic. Bacterile enterale convertesc agliconul in metaboliti izoflavonici (equol) care pot fi detectati in urina. Intr-un studiu clinic pe 6 luni, femeile care au primit izoflavone din soia, au fost detectate equol in urina si s-au raportat mai putine bufeuri, transpiratii, palpitatii, comparate cu lotul placebo. Izoflavonele din soia reduc cu cca 30% bufeurile si palpitatiile. Se mentioneaza, de asemenea, reducerea sindromului inflamator asociat cu menopauza.

Alt component din Menomarin Bufeuri este lucerna (Alfalfa) care reduce transpiratiile nocturne, imbunatateste somnul, mentine densitatea osoasa si elimina simptomele menopauzei in parte, datorita fitoestrogenilor. Genisteina stimuleaza formarea osului, inhiba resorbtia osului. Salvia Officinalis reduce transpiratia nocturna si bufeurile.  Lemnul dulce intervine in reducerea frecventei si intensitatii bufeurilor.

Menomarin Bufeuri si-a demonstrat viabilitatea in de-alungul anilor, fiind un agent terapeutic de electie in perimenopauza si menopauza.

Menomarin se administreaza 2-4 cpr/zi in functie de intensitatea simptomelor si de tabloul clinic.

Ca si Coada Calului, un produs prezentat in articolul anterior, intervine salutar in restabilirea echilibrului calciu si siliciu, fiind un factor coordonator in remodelarea osoasa in timpul menopauzei si postmenopauzei.

Simptomatologia cardiovasculara poate prezenta un evantai larg de semne si simptome de la puseuri de hipertensiune, aritmii episodice, alteori mai frecvente, care pot afecta modul de viata, atat de la locul de munca, cat si in familie. Despre corelarea menopauza si sistemul cardiovascular vom reveni intr-un articol viitor.

Normoton este un produs dedicat si femeilor la menopauza, compus din paducel, valeriana, laba gastei.

Academicianul Ovidiu Bojor avea o mare simpatie pentru aceasta combinatie terapeutica. Se administreaza cate 2-3 cpr/zi in functie de simptomatologie. Cand manifestarile cardiologice devin suparatoare, consultul cardiologic este indicat.

Dr Sorin Godeanu, medic primar ATI, doctor in farmacognozie UMF Carol Davila

EXPRES – un produs de inalta eficienta in afectiuniile virobacteriene pulmonare

PULMOEXPRES – prezentare dr Sorin Godeanu, medic primar ATI, doctor in farmacognozie Carol Davila la prima ediție a Congresului de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie, în perioada 23-26 iunie la Hotel Pullman

În secțiile de terapie intensivă, aparatul respirator este expus 24/24 h  riscului de infecție virotică, microbiană sau fungică, motiv pentru care pacientul, la care se supraadaugă și o patologie de tip diabetic, neoplazic sau traumatologic, devine, în mod sigur, un caz dificil. Tratamentul afectiuniilor pulmonare se desfășoară țînând seama de contextul clinic și de istoricul fiecărui pacient în parte. Pacienții, în cea mai mare parte, fiind în clinostatism și ventilati mecanic, protocolul terapeutic trebuie să identifice o modalitate că organismul să revină la parametrii ventilatori normali în cel mai scurt timp. Medicația naturală reprezintă un factor important în mobilizarea resurselor terapeutice interne pentru imunitate competitivă.

      PULMOEXPRES reprezintă un exemplu de medicație fitoterapeutică în care principiile active provin din plante atestate atât de medicii din antichitate (Gallenus, Dioscoride), cât și de cei din Renaștere și din vremurile contemporane.

      Experiență din secțiile de terapie intensivă a demonstrat că există o serie de cazuri în care complicațiile pulmonare pot fi rezolvate folosind combinații de antibiotice sofisticate care induc rezistente tulpini bacteriene uneori greu de rezolvat terapeutic.

     Terapiile naturale au conturat o atitudine terapeutică personalizată, oferind  pacientului, în suferință, medicația adecvată conform principiului esențial ,,primum non nocere„. Pulmoexpres este alcătuit din principii terapeutice cu rădăcini adânci în medicină tradițională chinezească, ayurvedica, tibetană, antică greco-latină și cea modernă.

     Pulmoexpres a făcut parte din medicația zilnică a pacientului de terapie intensivă alături de antibioterapie, antiiflamatoare, anticoagulante, vitamine, minerale, diuretice, antioxidante. Administrarea siropului Pulmoexpres s-a făcut pe sondă nazo-gastrică, pacientul primind câte 10ml sirop de 3 ori/zi (orele 10/15/20). Secrețiile traheo bronșice au devenit fluide fiind mobilizate prin manevrele de aspirație repetată la patul bolnavului. Oxigenarea pacientul s-a îmbunătățit așa cum au demonstrat EAB-urile prelevate în repetate rânduri.

     Considerăm că alături de hidratare, medicația antibiotică, medicația imunostimulatoare, Pulmoexpres facilitează expectorația și fluidificarea secretilor conferind evoluției afecțiunilor pulmonare o curbă rezolutivă accelerată.

     Cătina respectată și iubită, atât în medicină ayurvedică, cât și în cea tradițională chinezească, folosită în prezent în armata chineză, pentru cei care lucrează în zonele de granița India-China, în zona munțiilor Hymalaia, pentru puterea ei de face aparatul cardiovascular competitiv la înălțimi de peste 6000m, folosită deasemenea în medicină tibetană în patologia respiratorie, conține compuși fenolici, flavonoizi, acizi fenolici, tanini cu acțiune antioxidantă, citoprotectoare, imunomodulatoare, neuroprotectoare, antitumorală. Este plantă cu un foarte mare conținut de vitamina C (cătină de Altai), carotenoizi (licopen, caroten), acizi nesăturați unici (acidul palmitoleic-omega7), acidul gamma linolenic și alte multe componente care completează efectele terapeutice: antiinflamator,  antiinfectios, imunomodulator, neuroprotector, antitrombotic, etc.

     Al doilea compus, Cetraria Islandica, utilizată de foarte mult timp în patologia respiratorie la pacienții cu suferință acută cu efect expectorant, antiinflamator, calmează țesuturile iritate (este unul din cele mai puternice inactivatoare de tușe). Că substanță activă menționăm acidul usnic, acidul cu activitate antimicrobiană (stafilococ).  Cetraria este folosită pe scară largă în tratamentul inflamației, care pleacă de la cavitatea orală continuând cu faringele, traheea, inclusiv plămânul. S-a dovedit că Cetraria este inductiv de interferon care ajută la restabilirea barierei protectoare – tractul respirator superior. Substanțele mucoase conținute în talus elimină iritatia și acoperă membranele mucoasei inflamate.

     Mugurii de plop au efect astrigent, antiiflamator, antiseptic, antioxidant, fiind folosiți ca remediu în boală astmatică, bronșite, traheobronsite, laringite, pneumonii. Au în compoziție flavonoizi, flavone (apigenina), flavonone (pinocembrina), flavonoli (kaempferol și quercetina), terpenoizi – sesquiterpene (curcumen și humulen). Flavonoizii și compușii fenolici sunt responsabili pentru activitățiile farmacologice. Mugurii de plop reduc interleukinele proinflamatorii (IL6, IL1 beta, TNFalfa). De Marco a demonstrat că propolisul  împreună cu mugurii de plop au activități antibacteriene complexe, prin apigenina, pinocembrina, kaempferol, acid cafeic și feluric. Menționăm că extractul din muguri de plop crește sensibilitatea la insulină, scade rezistență la insulină, scade hemoglobina glicozilată.

    Lemnul dulce conține saponine triterpenice, glicirizin, acid gliciretinic și flavonoizi, izoflavonoizi. Este considerat un bun expectorant în afecțiunile pulmonare, fiind utilizat că antivirotic: HIV, citomegalovirus, herpes simplex (glicirizina și acidul glicirizic inhibă creșterea a numeroși viruși RNA și DNA incluzând hepatită A9 și C). Acidul glicirizic inhibă formarea PGF2 și agregarea plachetara. Este antihiperglicemic.

    Iarbă mare – Inula Helenium– folosit în tratamentul astmului este un expectorant performant, antiiflamator indicat în infecții bronșice. Are în compoziție sesquiterpenlactone și compuși fenolici. Dioscoride și Plinius îl recomandau în tuse și la cei încărcați pulmonar, iar British Herbal Pharmacopea îl definește că expectorant antitusiv, diaforetic, bactericid.

    Isopul – Hyssopus – plantă biblică compuși fenolici, flavonoizi – apigenina, quercetina, diosmina, luteolina, acid clorogenic, protocatehic, ferulic – cafeic. Are activitate antioxidantă, antimicrobiană G+ și G-, este antiiflamator, antispastic, reglează secreția, IL4, ÎL 17, IFN gamma.

    Propolis, produs natural al stupului, este un produs strategic realizat de albine pentru a apara stupul și viață din stup, în consecință, și viață omului. Conține rezine vegetale 50%, ceară 30%, polen 5%, uleiuri esențiale și aromatice 10%. Are multiple activități din care menționăm cea antibacteriana, antivirală, antifungala, antiiflamatoare, antioxidantă, imunomodulatoare. Conține compuși fenolici, flavonoizi, terpene: pinocembrina, acacetina, rutin, luteolin, kaempferol, apigenin, catehin, naringenina, galangina, quercetina, acid cafeic, cinamic; are și un derivat de stilben – resveratrol.

    ELIDOR reprezintă firma care pentru prima oară în România a introdus propolisul că agent terapeutic în siropuri, constituind în BRAND cunoscut în toată țară și nu numai. Siropurile cu propolis – Elidor au dovedit că produsele naturale constituie o forță terapeutică remarcabilă, demonstrând că natură poate aduce îmbunătățiri actului terapeutic. Pulmoexpres reprezintă exemplul elocvent pentru produse care au câștigat piață numai și numai grație eficienței terapeutice pe care pacientul a perceput-o în mod real, pentru că evoluția oricărui afecțiuni este reprezentată de o curbă care se desfășoară favorabil sau nefavorabil.  Siropul PULMOEXPRES pentru diabetici a apărut că urmare a creșterii explozive a acestei boli metabolice, însoțită așa cum știm de nenumărate complicații de temut.  Experiență noastră terapeutică ne-a dovedit că performanțele obținute de Pulmoexpres în patologia infecțioasă și inflamatorie a plămânului nu sunt întâmplătoare, iar pacienții diabetici, așa cum dovedesc statisticele internaționale, atât de numeroși, necesită un instrument terapeutic eficient și în același timp accesibil din toate punctele de vedere. Siropul se administrează 3-6 linguri/zi, în funcție de gravitatea afecțiunii, statusul metabolic (hiperglicemie, hipoglicemie), stare de hidratare, intensitatea sindromului inflamator și a sepsisului. Se poate corela cu antibioterapia, în funcție de tabloul clinic și investigațiile de laborator.

    Pulmoexpres pentru diabetici va confirma valoarea inegalabilă, terapeutică la această clasă de pacienți, de multe ori defavorizați de lipsa unei oferte dedicate. Suntem convinși că PULMOEXPRES va reprezenta în factor hotărâtor în evoluția favorabilă a pacienților prin prezența sa în protocolul terapeutic, atât la pacienții non diabetici, cât și la cei diabetici.

PULMOEXPRES – prezentare dr Sorin Godeanu, medic primar ATI, doctor in farmacognozie Carol Davila la prima ediție a Congresului de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie, în perioada 23-26 iunie la Hotel Pullman

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *