Close

CATINA    C o m p o z i ţ i e c h i m i c ă , întrebuinţări. Fructele conţin acid ascorbic, carotenoide, vitamine E, B2, PP, P, acid folic, ulei. Uleiul este utilizat în tratamentul ulcerului, arsurilor şi în ginecologie. Sucul apos, filtrat şi îndulcit cu zahăr, adăugându-se şi 2% carbonat de calciu este transformat în sărurile de calciu ale unor acizi organici, existenţi în fructele de cătină, constituie un sirop vitaminizat şi răcoritor.(Atlas Plante Medicinale, Anatolie Nistreanu, 2017)

Cătina, o plantă cu valoare terapeutică inestimabilă, ce crește spontan și în România, conține o mulțime de vitamine și compuși bioactivi: vitaminele A, B2, C, E, K, acid folic, carotenoizi, fitosteroli-ergosterol, stigmasterol, acizi grași nesaturați și amino acizi esențiali. Cătina are activități antioxidante, imunomodulatorii și antineoplazice, intervine în mod activ în creșterea toleranței la efort. Este folosit ca expectorant în bolile astmatice, în afecțiuni cardiace, previne bolile vaselor, este o sursă naturală de vitamina C.

Catina contine o serie de beneficii importante pentru sanatate si frumusete deopotriva:
    antioxidanti: flavonoide (quercetina), fenoli, catechine si taninuri;
    minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, sulf, seleniu, cupru si zinc;
    vitamine: vitamina C cu un continut mai mare decât cel al portocalelor, vitaminele B1, B2, B6, B9 (folate), A, E, D, K si P;
    acizi grasi Omega 3, Omega 6, Omega 7 si Omega 9, catina fiind probabil singura planta din lume care asigura toti acizii de tip Omega;
    acizi grasi nesaturati: acid linoleic si acid alfa-linoleic (ALA) care nu pot fi produsi de corpul uman din cauza lipsei anumitor enzime;
    carotenoizi, pigmentii care confera culoare fructelor de catina;
    aproximativ 18 aminoacizi.