Close

COADA SORICELULUI  C o m p o z i ţ i e c h i m i c ă , întrebuinţări.  Principiul activ al plantei este uleiul volatil. Gustul amărui al plantei este dat de lactone. Se mai conţin flavonozide, vitamina K, tanin, glucide, substanţe anorganice. Sub formă de infuzie, decoct şi specii amare, gastrice se întrebuinţează ca stomahic, astringent şi aromatic amar. Se mai utilizează în tratamentul hemoroizilor şi arsurilor. Datorită achilinei are acţiune coleretică, mărind cantitatea bilei. (Anatolie Nistreanu   Atlas plante medicinale)

Este recomandată la enterocolite, gastrite, colici gastrice. Este antiseptic (ca și mușețelul), tonic aperitiv, coleretic-colagog, stimulează funcția hepatică, este antispastic, antiinflamator, astringent.  Coada șoricelului reprezintă un remediu natural în tratarea multor afecțiuni: boli ale stomacului, hemoroizi, dureri menstruale, boli de vezică, anorexie, osteoporoză, reumatism, nervozitate, boli intestinale, tuse, chisturi ovariene, mâncărimi vaginale, oxiuri, gastrită.

Acțiunea terapeutică se bazează pe proprietățile acestei plante: regenerator de țesuturi, dezinfectant, expectorant, antiinflamator, calmant gastric, decongestiv hemoroidal.[necesită citare]

Preparatele naturale cel mai des utilizate din acesta plantă sunt: infuzia (ceaiul) de frunze și de flori (ajută la tratarea constipației, leucoreei, contra viermilor intestinali, reduce starea de nervozitate, ameliorează tenurile înroșite), dar și alifia preparată din coada șoricelului (ajută la tratarea varicelor). (https://ro.wikipedia.org/wiki/Coada-soricelului)