Close

    Bariera anotimpurilor a disparut.

Boala gripala este omniprezenta, all seasons, ca o consecinta fireasca a globalizarii si intensificarii traficului aerian, maritim si rutier. Transmiterea bolii virotice se face de la o persoana la alta prin picaturi minuscule. Tusea si stranutul fiind motorul care propulseaza microparticolele care se depun pe conjuctivele si mucoasele bucale, nazale, faringiene.

Debutul prin tuse, cefalee, mialgii, artralgii, stare generala afectata, cu dureri la deglutitie, nas infundat, astenie fizica, inapetenta, etc. Majoritatea pacientilor cu boala gripala reusesc sa invinga manifestarile bolii apeland la protocoale care se transmit in fiecare familie (bunicii si parintii nostrii stiau cum sa previna complicatiile, apeland la acea ,,banala” frectie, nu-i asa?), de la o generatie la alta, Sau mai nou, apeland la atotstiutorul internet. Mentionam ca exista o categotie de pacienti la care evolutia se poate complica cu manifestari severe: sepsis, pneumonie, ARDS, insuficienta multiple de organe.

    Pacientii cu patologie preexistenta, cardiaca, pulmonara, hepatica, renala, hematologica, etc. reprezinta o categorie supusa unor riscuri inalte de complicatii, inclusiv deces. Existenta unui produs, cu cale de administrare cutanata, reprezinta o varianta demna de luat in consideratie plecand de la faptul ca la multe produse farmaceutice, ponderea efectelor secundare de multe ori depaseste beneficiul terapeutic obtinut de pacient.

   Frectia MaxFlurex Elidor

  • reprezenta o a doua generatie de produs terapeutic dupa Frectia Elidor, care s-a bucurat de succes incontestabil. Farmacistul primar Ghe. Nicolaescu a contribuit hotarator, mai ales dupa experienta de la spitalul de Boli Infectioase Colentina, unde a colaborat multi ani cu prof Alexandru Duminica.

CIMBRUL

    In componenta frectiei maxFlurex Elidor mentionam Timus Vulgaris, cimbrul. Remediu herbal utilizat fara incetare din perioada medievala, pentru boli respiratorii: tuse convulsiva, bronsite acute, astm, ca si pentru cefalee, infectii urinare, dispepsie.   Mentionam prezenta flavonoizilor, timolului, carvacrolului, fenolilor si luteinei cu efect antispastic, bactericid, antioxidant, antiinflamator. Uleiul de cimbru contine acid oleanic, acid rosmarinic, acid cafeic. Timolul este un monoterpenoid fenol cu efect antiseptic (antibacterian, antiviral, antifungal). Carvacol, alt monoterpenoid fenol cu efect antitrombotic, antiinflamator, antimicrobian.

Linalool este un monoterpen cu efect antiviral, antiinflamator, antioxidant si antialgic. Apigenina – antiinflamator, antioxidant, anticanceros. Acidul rosmarinic – antiinflamator, antiviral, antialgic.

MACESUL

   Un alt component, este Rosa Canina, macesul, in functie de altitudine poate inmagazina cantitati mari de vit C (cele mai mari se inregistreaza la Rosa Pendulina). Alte componente din maces: fenoli, flavonoide (quercetin si catehin), licopen, carotenoizi (betacaroten), criptoxantina, zeaxantina, luteina, folat. Macesul se poate administra sub diferite forme in afectiuni: boli inflamatorii, reumatism, guta, stari febrile, stari gripale, gastrite, infectii urinare. Semnalam activitatea antimicrobiana, macesul inhiba Stafilococul auriu. Meticilino-rezistent, fiind de mare ajutor, in special pentru oxacilin, unde scade MIC de la 128-512 micrograme/ml la val de 1-2 micrograme/ml. Este un puternic scavanger , capacitatea antiinflamatorie, dupa studii clinice repetate, a fost cotata la nivel de indometacin, fara efectele secundare ale acestuia. Galacto-lipidele din Rosa Canina inhiba ciclooxigenaza. Iar acidul linoleic si alfalinolenic inhiba COX1 si COX2. Extractul herbal de maces inhiba de asemenea, interleukina 1beta care induce activarea NF-KB  –  un adevarat detonator de citokine inflamatorii.

URZICA

Urtica Dioica, urzica, semnul cert al primaverii, dar in acelasi timp intepator, dispune de virtuti terapeutice pe care le-au sezizat si vechii egipteni care il administrau pentru boli articulare. Substantele de baza: flavonoide (kaempherol, izoramnetin, quercetin, rutin), izolectine, terpene, uleiuri esentiale (carvacol, carvona, naftalen, E anetol). Activitatea terapeutica este complexa si sustinuta: antioxidant, chelator metale grele, hepato-protector, antiviral, antiinflamator (supresor de citokine prin inhibitia NF-KB, imunomodulator).

BOZUL

   Sambucus Ebulus, bozul, o ruda apropiata a socului, folosita in medicina traditionala persana, cu efect antiinflamator, prin inhibitia de citokine proinflamatorii (TNFalfa, IL 1beta, ROS, oxid nitric), dispune de o mare cantitate de polifenoli, antociani, vit C.  Interesant, inhibitia de TNF-alfa – cea care induce expresia genei VCAM-1 (vascular cell adheson molecule 1) asociat cu boli inflamatorii. Prezenta de acid ursolic intervine curativ in procesele inflamatorii cronice. Sambucus Ebulus are utilizari in tratamentul bolilor inflamatorii, edeme, infectii, stari febrile, artrita reumatoida. Cercetari recente confirma calitatea de antioxidant si utilizarea lui in boli canceroase ca antiangiogenic eficient.

BRUSTURE

   Arctium Lappa, brusturele, un adevarat miracol al naturii, are activitate antiinflamatoare, confirmata prin numeroase studii internationale (arctiidilactona are activitate antiinflamatoare mai puternica decat a curcuminei). Scade nivelul de NF_KB, are activitate antimutagenica, antivirala, antibacteriana. Brusturele este in acelasi timp diuretic si antipiretic.

  Alaturi de menthol, aldehida cinamica si metil salicilat, extractele naturale mai sus mentionate, constituie un cocktail  benefic pentru pacientul aflat sub agresiune viromicrobiana. Abordul terapeutic al frectiei Maxflurex Elidor inovativ prin implicarea extractelor active din plante cu activitate predominant antiinflamatorie si antioxidanta, creaza premizele unei rezolutii terapeutice eficiente.  Este evident ca protocolul ,,Axiomele normalitatii” poate constitui un suport consistent pentru pacientul care doreste ca in ziua urmatoare sa fie apt pentru activitatile profesionale.

dr Sorin Godeanu