Close

  Acțiune farmacologică

Sedativ nervos major, tonic-aperitiv și stomachic, anafrodisiac, diuretic cu eliminare de acid uric, calmant al durerilor provocate de menstruație, activează circulația sanguină, coleretic-colagog, astringent, antitrichomonazaic. https://ro.wikipedia.org/wiki/Hamei

Care sunt proprietatile medicinale ale acestei plante? Cand este indicat sa utilizati hameiul?

Cu toate ca aceasta planta este cunoscuta in special pentru faptul ca ofera gust berii, hameiul este si o planta medicinala, folosita in medicina traditionala pentru diferite afectiuni. Cateva dintre proprietatile sale sunt urmatoarele:

Sedativ si calmant – Aceasta poate prezenta efecte sedative si poate fi utilizata cu scopul de a reduce anxietatea, agitatia si stresul. De multe ori hameiul este folosit pentru a imbunatatii somnul si pentru a vindeca insomnia. Efect estrogenic – In alcatuirea hameiului se regasesc fitoestrogeni, care sunt substante chimice ce imita actiunea estrogenului in organism. Datorita acestui continut, hameiul este utilizat in tratamentul simptomelor menopauzei, spre exemplu bufeurile si disconfortul asociat.

Proprietati antiinflamatorii – Compusii care se gasesc in hamei prezinta activitate antiinflamatorie, iar datorita acestui lucru sunt utili in tratarea afectiunilor inflamatorii, de exemplu artrita si guta. Proprietati antimicrobiene – In alcatuirea hameiului se regasesc substante chimice cu proprietati antimicrobiene, acestea avand rolul de a ajuta la combaterea infectiilor bacteriene si fungice. Digestiv si colagog – Hameiul poate prezenta efecte benefice asupra sistemului digestiv, astfel ajutand la stimularea secretiei de bila si imbunatatirea digestiei.

Este necesar de mentionat faptul ca folosirea hameiului in scopuri medicinale trebuie efectuata cu atentie si sub supravegherea unui specialist. De asemenea, hameiul poate avea interactiuni cu anumite medicamente, astfel, este indicat sa consultati un medic inainte de a utiliza hameiul in scopuri terapeutice, pentru a evita aparitia unor efecte adverse. Utilizarea hameiului poate fi recomandata in mai multe situatii, iar cateva dintre acestea sunt urmatoarele:

Insomnie si tulburari de somn – Multumita efectelor sedative pe care hameiul le prezinta, planta poate fi folosita cu scopul de a imbunatati calitatea somnului, dar si pentru a trata insomnia. Aceasta planta poate fi utilizata fie sub forma de ceai, fie sub forma de suplimente, insa este indicat sa se consulte un specialist inainte de a pune in consum un astfel de tratament pentru a vindeca insomnia.

Simptomele menopauzei – In alcatuirea hameiului se regasesc fitoestrogeni, care au rolul de a ameliora simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, transpiratiile nocturne si stare de spirit fluctuanta. Cu toate acestea, este esential sa se discute cu un medic inainte de a pune in consum hameiul in acest scop, pentru ca fiecare om are nevoi si conditii individuale.

Anxietate si stres – Multumita faptului ca hameiul prezinta efecte calmante, planta poate fi folosita cu scopul de a diminua anxietatea si stresul. Acesta poate fi consumat fie sub forma de ceai, fie sub forma de suplimente, insa in cazul in care doriti sa incepeti un tratament cu hamei pentru a vindeca anxietatea este indicati sa discutati cu un medic profesionist.

Este esential de stiut faptul ca fiecare persoana poate reactiona diferit la utilizarea hameiului si ca este indicat sa se discute mereu cu un specialist inainte de a pune in uz aceasta planta in scopuri medicinale. Un medic sau un specialist in plante medicinale poate sa va consulte si va poate oferi recomandari si informatii adecvate si sigure in functie de nevoile dumneavoastra.

Cum se foloseste corect aceasta planta?

Hameiul poate fi utilizat in diverse forme, inclusiv sub forma de ceai, extract lichid, capsule sau tincturi. Cateva dintre cele mai intalnite moduri de utilizare a hameiului sunt urmatoarele:

Ceai de hamei – Se pot folosi conurile de la aceasta planta dupa ce au fost uscate pentru a prepara ceaiul. Intr-o ceasca de apa fierbinte este recomandat sa se adauge aproximativ una, doua lingurite, in functie de cat de concentrat doriti sa fie ceaiul, apoi lasat la infuzat timp de 10-15 minute. Ceaiul de hamei poate fi consumat o data sau de doua ori pe zi, acest lucru depinzand de nevoile dumneavoastra si recomandarile specialistului. Suplimente alimentare – Pe piata hameiul este disponibil sub forma de capsule sau comprimate, care pot fi consumate conform instructiunilor de pe ambalaj sau in functie de indicatiile unui specialist.


Tinctura de hamei – Tinctura de hamei poate fi preparata prin macererea conurilor de hamei in alcool. Este indicat sa urmati cu atentie instructiunile precise de preparare si dozare specificate pe eticheta, iar in cazul in care intampinati dificultati puteti solicita sfatul unui specialist inainte de a folosi tinctura de hamei. Este foarte important sa urmati cu atentie instructiunile de utilizare si dozare indicate pe ambalajul produsului sau de catre specialistul in sanatate. Dozele pot fi diferite in functie de scopul utilizarii, varsta, starea generala de sanatate si alti factori individuali.

Inainte de a pune in uz hameiul in scopuri medicinale, este indicat sa discutati cu un medic sau cu un specialist in plante medicinale. In urma consultului, aceasta va poate oferi sfaturi personalizate si poti tine cont de contraindicatiile, interactiunile cu alte medicamente sau afectiuni de care puteti suferi.

Ramson sau usturoiul salbatic: Cum recunosti planta, beneficii pentru organism

Usturoiul salbatic este o planta erbacee perena ce face parte din familia Aliaceae,  acesta fiind cunoscut sub denumirea sa stiintifica de Allium ursinum sau leustean. In mod natural aceasta planta creste in paduri umbroase si umede din Europa si Asia de Vest. Acesta este inrudit cu usturoiul cultivat, cunoscut sub denumirea de Allium sativum, insa prezinta caracteristici diferite. Usturoiul salbatic are frunze lanceolate, lungi si verzi, ce se aseamana cu cele ale ridichii. Frunzele prezinta un miros puternic de usturoi si un gust intens. In primavara, usturoiul salbatic produce flori albe sau roz, grupate sub forma de umbrela. Florile sunt comestibile si au, bineinteles, gust de usturoi.

Partile comestibile ale usturoiului salbatic sunt frunzele si florile, care pot fi, de asemenea, utilizate si pe post de ingrediente in diverse preparate culinare. Fata de usturoiul cultivat, gustul usturoiului salbatic este mai putin intens, insa totusi diferit. Acesta poate fi adaugat la salate, sosuri, paste sau alte feluri de mancare cu scopul de a le oferi un gust delicios. In afara de utilizarea sa culinara, usturoiul salbatic prezinta si proprietati medicinale. Acesta este considerat a fi un antibiotic natural si se crede ca ar avea efecte benefice asupra sistemului cardiovascular si a sistemului imunitar. In aceeasi masura, usturoiul contine substante antioxidante si compusi sulfurici care pot avea efecte antiinflamatorii si anticancerigene.

In momentul in care doriti sa faceti rost de usturoi salbatic, trebuie sa o faceti din surse sigure, sau sa-l recoltati cu mare atentie, pentru ca acesta poate fi cu usurinta confundat cu o planta otravitoare sau cu alte specii de plante cu miros similar. Inainte de a-l pune in consum pentru proprietatile sale medicinale, este recomandat sa se discute cu un medic specialist sau un profesionist in plante medicinale pentru a avea parte de informatii, sfaturi si indicatii adecvate nevoilor dumneavoastra.

Bibliografie:

Alternative Medical Review: “Use of neurotransmitter precursors for treatment of depression.”
The American Journal of Clinical Nutrition: “Phenylketonuria: tyrosine supplementation in phenylalanine-restricted diets.”
Aviation, Space, and Environmental Medicine: “The effects of tyrosine on cognitive performance during extended'”
Kapalka, G. Nutritional and Herbal Therapies for Children and Adolescents, Academic Press, 2010.
Mount Sinai: “Tyrosine.” National Headache Foundation: “Tyramine.” NIH PubChem: “Tyrosine.”
Pharmacology, Biochemistry, and Behavior: “Behavioral and cognitive effects of tyrosine intake in healthy human adults.”