Close

IEDERA  C o m p o z i ţ i e c h i m i c ă , întrebuinţări. Frunzele conţin saponozide triterpenice, deasemenea vitamine din grupul B, săruri minerale, i od l egat, f l avonozide, acizi polifenolici, steroli, caroten, fitoncide. Se utilizează în bronşite acute şi c r o n i c e , a s t m b r o n h i c , t u s e convulsivă, migrene, dureri de ficat şi stomac; ulceraţii, micoze şi alte afecţiuni dermice. Frunzele proaspete se aplică pe arsuri şi răni puroioase. (Anatolie Nistreanu   Atlas plante medicinale)

Proprietati ale iederei

Cunoscuta pentru proprietatile antiinflamatorii, antioxidante si antispastice, extractul din iedera a fost folosit la obtinerea diferitelor medicamente sau suplimente pentru tratarea diferitelor afectiuni:

  • astm;
  • bronsita;
  • boala pulmonara obstructiva cronica. (2)

Multe siropuri pentru copii si adulti existente in farmacii au extract natural din frunze de iedera si pot fi utilizate in siguranta pentru prorprietatile benefice pe care le ofera sistemului respirator si pulmonar. Extractul din frunze de iedera ajuta si la calmarea tractului respirator, prin eliberarea cailor de mucusul bronsic in exces. 

Beneficii ale iederei

Antiinflamator si antioxidant

Speciile de iedera contin polifenoli sau compusi vegetali numiti saponine si flavonoide, ce sunt compusi antioxidanti si antiinflamatori puternici. Un studiu realizat in laborator a scos la iveala faptul ca iedera poate oferi un efect pozitiv asupra diabetului pe fondul efectului antioxidant, care ii permite sa previna deteriorarea oxidativa a celulelor. (3)

Efectul antiinflamator al extractului de frunze de iedera in celulele pulmonare a fost sesizat in cadrul altor studii de laborator. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetari amanuntite pentru a dovedi stiintific modul in care iedera isi pune amprenta asupra inflamatiei si a activitatii antioxidante la oameni. (2)

Poate calma tusea

Toate cercetarile de pana acum au oferit dovezi in sensul ca iedera singura sau in asociere cu extractul de primula si cimbru ofera o ameliorare pentru tuse in infectiile localizate la nivelul tractului respirator superior si in raceli. Exista pareri potrivit carora extractul de iedera este cu mult mai bun ca expectorant si calmant al tusei la copii fata de alte siropuri ce au la baza antioxidante puternice provenite din substante sintetizate chimic. (4)

Efectele benefice observate in ceea ce priveste calmarea tusei la copii sunt puse pe seama proprietatilor antiinflamatoare ale iederei. S-a observat ca iedera pare ca activeaza sistemul de semnalizare beta2-adrenergic din organism, cu eliberarea epinefrinei, un bronhodilatator care mareste diametrul bronhiilor si bronhiolelor din plamani, ceea ce permite un flux crescut de aer. (2)

Efecte adverse si contraindicatii

Planta ornamentala de iedera este cultivata in locuinta si pentru ca poate filtra aerul, imbunatatind calitatea acestuia. Totusi, in contact direct cu copiii si animalele de companie, aceasta poate sa conduca la reactii alergice, precum eruptiile cutanate sau dermatita de contact. Aceeasi reactie poate fi sesizata si la adulti atunci cand fac lucrari de intretinere a plantelor de iedera in gradini. 

Alte reactii adverse in cazul utilizarii produselor pe baza de iedera pot fi greata, varsaturi, tulburari de tranzit intestinal, acestea au fost raportate destul de rar. Pentru ca nu se cunosc pe deplin efectele extractului de iedera asupra organismului uman se recomanda utilizarea cu moderatie, in doza si perioada indicate. Femeile insarcinate sau cele care alapteaza ar trebui sa nu consume astfel de produse. (2), (5)

Produsele pe baza de iedera nu trebuie utilizate de persoanele sensibile la plante din familia Araliaceae. De asemenea, copii sub 2 ani nu trebuie sa primeasca expectorant cu iedera pentru ca exista risc de agravare a simptomelor respiratorii. (4)

Acest articol este informativ si prezinta informatii generale despre iedera. Inainte de a utiliza produse pe baza de iedera este bine sa vorbesti cu medicul si sa respecti indicatiile acestuia. La primele semne ale unor reactii adverse, mergi la specialist de urgenta!