Ienupărul (Juniperus communis – L.) reprezinta o plantă medicinală ale cărei proprietăți terapeutice sunt utilizate în tratarea multor afecțiuni și boli: tratează reumatismul, răceala, bronșita, bolile de piele, elimină piatra existentă la nivelul vezicii urinare. Fructele de ienupăr constituie și ele un remediu natural pentru anemie, lipsa poftei de mâncare, artroza, asigurând o funcționare optimă a organismului. Pulberea rezultată din mărunțirea fructelor de ienupăr este foarte eficientă în tratarea obezității, viermilor intestinali, oboselii, arteriosclerozei. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Ienup%C4%83r)
Ienuparul este bogat in:
- uleiuri aromatice,
- zaharuri invertite,
- rasini,
- catechine,
- acid organic,
- acizi terpenici,
- leucoanthocyanidin,
- alcaloizi,
- flavonoide,
- taninuri,
- lignine,
- ceara.
Boabe de ienupar sau extractul de plante a fost folosit in mod traditional ca diuretic, anti-artrita, anti-diabet, antiseptic, precum si pentru ameliorarea simptomelor unor probleme gastrointestinale si autoimune [1].
Uleiurile esentiale si extractele de ienupar au fost documentate experimental pentru actiuni antioxidante, antibacteriene, antivirale si antifungice. Studii recente au descoperit, de asemenea, efecte antiinflamatorii, citotoxice, hipoglicemice si hipolipidemice ale fructelor de padure in modelele experimentale [1], [2].
Ienupar: beneficii pentru organism
Din vechi timpuri, se cunoaste ca fructele au efect antiseptic si au fost utilizate pentru ameliorarea simptomelor tuberculozei infantile. Partile aeriene au fost utilizate in cistita acuta si cronica, albuminurie, catar al vezicii urinare, supresia renala, leucoreea si amenoreea.
Scoarta plantei a fost utilizata in astm, gonoree, artrita, afectiuni respiratorii, diabet, afectiuni ale vezicii urinare, pielonefrita cronica, tuse, probleme abdominale si boli de piele. Intreaga planta a fost folosita ca antiinflamator, antiseptic urinar, diuretic, sudorific, carminativ si digestiv.
Iata cateva dintre beneficiile potentiale ale ienuparului pentru organism!
Sursa in nutrienti si compusi puternici
La fel ca majoritatea celorlalte fructe de padure, cele ale ienuparului sunt o sursa buna de vitamine. Vitamina C este esentiala pentru sanatatea sistemului imunitar, sinteza colagenului si functia vaselor de sange. De asemenea, actioneaza ca un antioxidant puternic, protejand celulele de daunele cauzate de molecule instabile numite radicali liberi.
Fructele contin multi compusi vegetali, inclusiv antioxidanti flavonoidi, uleiuri volatile si cumarine, care sunt compusi chimici cu diverse proprietati protectoare.
Uleiurile volatile din boabele de ienupar contin substante cunoscute sub numele de monoterpene cu potentiale proprietati antiinflamatorii, anticancerigene, antioxidante si antibacteriene.
Consumul acestei plante poate proteja impotriva afectiunilor cronice, inclusiv a bolilor cardiace si neurodegenerative.
Efecte antiinflamatorii si antioxidante
Boabele de ienupar sunt bogate in uleiuri esentiale si flavonoide care functioneaza ca antioxidanti puternici si pot ajuta la reducerea inflamatiei si protejarea organismului impotriva radicalilor liberi.
De asemenea, uleiul esential de boabe de ienupar poate reduce inflamatiile in celulele pielii, un efect pe care cercetatorii l-au atribuit concentratiei ridicate de monoterpene a uleiului.
Boabele de ienupar sunt bogate in flavonoide, luteolina si apigenina, despre care studiile au aratat ca pot actiona ca agenti puternici antioxidanti si antiinflamatori.
Proprietati antidiabetice
Boabele de ienupar au fost folosite in practicile de medicina traditionala pentru ameliorarea simptomelor diabetului, iar studii recente confirma faptul ca acestea pot avea proprietati antidiabetice. Cercetatorii considera ca aceste efecte antidiabetice se datoreaza concentratiei ridicate de antioxidanti.
Promovarea sanatatii cardiace
Boabele de ienupar pot contribui la sanatatea inimii prin imbunatatirea nivelului de colesterol HDL (bun) si reducerea nivelurilor ridicate de trigliceride, precum si colesterol rau LDL si colesterol total. Unele cercetari sugereaza ca extractul de boabe de ienupar poate imbunatati factorii de risc ai bolilor de inima.
Activitatea antibacteriana si antifungica
Boabele de ienupar au proprietati antibacteriene si antifungice puternice atribuite compusilor puternici din uleiul de extract de ienupar.
Extractul poate avea efecte antibacteriene impotriva multor bacterii, inclusiv Campylobacter jejuni, care cauzeaza frecvent intoxicatii alimentare si Staphylococcus aureus, bacterie care poate provoca infectii ale pielii, plamanilor si oaselor.
Planta poate fi utilizata in diverse forme precum:
- Consum pe cale orala. Boabele de ienupar si extractul de ienupar pot fi consumate in limite alimentare normale. Nu este recomandat sa consumi mai mult de 10 grame de boabe de ienupar sau mai mult de 100 mg de extract de ienupar sau sa administrezi ienupar pentru mai mult de 4 saptamani;
- Aplicare cutanata. Planta poate fi aplicata sub forma de tincturi pe portiuni mici de piele sanatoasa. Utilizarea ienuparului pe piele poate provoca iritatii, arsuri, roseata si umflaturi la unele persoane. Nu aplica produsul pe pielea iritata!
Consulta medicul specialist si farmacistul inainte de a utiliza suplimente alimentare pe baza de ienupar!
Remediile naturiste si consumul de suplimente alimentare nu pot inlocui un tratament medical. Daca te confrunti cu efecte adverse, opreste cura si adreseaza-te unui medic specialist!