Close
GHIMBIR si SALVIE – in caz de greata, voma, rau de miscare

In cursul garzii a fost transferata, in reanimare, o pacienta din sectia chirurgie, operata cu doua zile in urma in urgenta pentru apendicita acuta, pentru care s-a acordat rahianestezie. Evolutia pacientei, din punct de vedere chirurgical, a fost ireprosabila, insa pacienta prezenta cefalee intensa, insotita de greata, voma si tulburari de echilibru, motiv pentru care, nu putea cobora din pat.

Timp de doua zile, s-au administrat lichide, antialgice, antiinflamatorii fara ca starea pacientei sa se modifice. Hemodinamica pacientei – stabila, constienta, cooperanta, receptiva la discutiile cu personalul medical, fiind de profesie medic.

Dupa doua zile, deoarece simptomatologia post-rahianestezie, a continuat cu acelasi nivel de intensitate, a fost transferata pe STI. In urma examinarii pacientei, nu s-au identificat particularitati diagnostice care sa impuna o conduita specifica, motiv pentru care, in discutia purtata cu pacienta noastra, am propus administrarea de ,,Ghimbir si Salvie“, sub forma de tablete.

GHIMBIR si SALVIE

Pacienta, initial a fost sceptica, se astepta probabil la o medicatie mai complexa si mai agresiva, printre care si nelipsitul cortizon, insa i-am explicat ca in experienta noastra am avut numeroase cazuri pe care le-am tratat intr-o maniera asemanatoare, cu o evolutie favorabila. S-au administrat cate 2 tablete la 3h sublingual. Totodata, s-au administrat lichide si electroliti, conform EAB.

Evolutia pacientei a fost salutara in cateva ore, intensitatea cefaleei a scazut, iar greata si voma au disparut pana seara, astfel incat in ziua urmatoare, pacienta putea sa coboare din pat fara sa aiba tulburari de echilibru, putea sa se hidrateze pe cale orala. Pacienta a fost placut surprinsa de impactul pozitiv a acestui tratament, pe cat de simplu, pe atat de eficient. I-am explicat ca fitoterapia dispune de mari capacitati terapeutice, din nefericire putin cunoscute si mai putin aplicate.

Deoarece Ghimbir cu Salvie a dovedit in repetate randuri eficienta terapeutica, in numeroase cazuri de complicatii post rahianestezie, echipa noastra de la spitalul Floreasca ATI a decis sa il prezinte la Congresul Mondial de Anestezie de la Hong Kong 2016 (,,An Alternative Approach To Spinal Anaesthesia Complications” dr Luminita Stanculescu, dr Sorin Godeanu, dr Doina Marin, dr Paul Nastase, dr Alexandru Paun, dr Ioana Grintescu – Emergency Hospital Bucharest Romania).

Dorim sa mentionam ca produsul  Ghimbir si Salvie, in complicatiile acute post rahianestezie au fost conceput, de catre echipa firmei Elidor, fiind utilizat, consecvent, pe cazuistica urgentelor medicale si chirurgicale din spitalul Floreasca.

Ghimbirul

– a reprezentat un adevarat pilon terapeutic, atat in medicina ayurvedica, cat si in cea traditionala chineza, fiind administrat ca antiinflamator, antipiretic, in patologia digestiva – indigestie, flatulenta, colici intestinale, greata.

Ghimbirul opreste sinteza de prostaglandine prin inhibitia de ciclooxigenaza 1 si ciclooxigenaza 2, ca si blocarea sintezei de leukotriene, inhiband 5 lipooxigenaza. Ghimbirul moduleaza caile inflamatiei cronice (6gingerol). Ghimbirul cu Salvie se poate administra in cazul femeilor gravide, greata si voma fiind prezente la 80% din cazuri, in primul trimestru de sarcina.

Administrarea de ghimbir pentru rau de miscare, greata si voma, in timpul sarcinii, este considerata o optiune lipsita de riscuri de catre U.K. National Health Service prin National Institute For Health and Clinical Excellence.

Ghimbirul actioneaza prin principiile active:

  • 6 gingerol, 8 gingerol, 10 gingerol si 6 shogaol –
  • creste motilitatea interdigestiva prin efect prokinetic si
  • activeaza golirea gastrica, ca si contractiile antrale.

Ghimbir cu Salvie poate fi o alternativa viabila, ca adjuvant,  la pacientii neoplazici, cu tratament chimioterapic (ciclofosfamida, cisplatin). Ghimbirul se mai administreaza pentru raul de miscare, de mare (seasickness), de avion, etc.

Salvia

In medicina traditionala europeana, SALVIA a fost recomandata in stari dispeptice – arsuri retrosternale, meteorism post prandial, senzatii de greata, voma, rau de miscare. Salvia contine  flavonoizi – acid clorogenic, acid elagic, epicatehina, quercetin, acid rosmarinic si rutin. Acizii rosmarinic si elagic sunt flavonoizii cei mai abudenti, urmati de acidul clorogenic, rutin si quercetin.

Extractele de Salvie officinalis au efect proapoptoic si de inhibare a celulelor canceroase la cancerul de san (MCF – 7), adenocarcinomul cervical (HeLa), cancerul colorectal, cancerul de laringe (Hep – 2), cancerul  pulmonar (A549) si melanom (A375, M14, A2058, B16), etc.

In afara de actiunea antiproliferativa, Salvia are efect antimetastazant (antimigrator) si efect antiangiogenic.

Salvia officinalis favorizeaza eliberarea de TNFalpha si oxid nitric din macrofage, crescand efectul citotoxic.

  • MANOOLUL, diterpena – induce citotoxicitate selectiva asupra adenocarcinomului cervical si gliobastomului uman.
  • ACIDUL URSOLIC inhiba angiogeneza, proteazele neoplazice si invazia celulelor de melanom.
  • ACIDUL ROSMARINIC inhiba cresterea celulelor canceroase de histologie variata: adenocarcinomul de san, carcinomul de colon, cel de prostata, hepatocelular, de plaman cu celule mici (small cell carcinoma)

ANTIOXIDANTII NATURALI

  • din salvie – intervin in lupta impotriva ROS (reactive oxygene species) – generator de efecte distructive prin stresul oxidativ.

Administrarea de extracte apoase de salvie, la sobolan, creste rezistenta hepatocitelor la stresul oxidativ. Cei mai activi antioxidanti sunt: acidul rosmarinic, acidul carnosic, carnosol, acidul cafeic. Efectul de inactivare a radicalilor liberi la carnosol este comparabil cu alpha tocopherol. Acidul rosmarinic inactiveaza radicalii liberi de 15-20 de ori mai mult decat troloxul (vit E sintetica, solubila in apa). Sunt recunoscute efectele antiinflamatoare si antinociceptive ale salviei prin flavonoizii si triterpenele din compozitie. Acidul ursolic este de 2 ori mai puternic decat indometacinul (bineinteles – fara efectele secundare a acestui antiinflamator nonsteroid)

Protocoalele terapeutice in bolile neoplazice sunt foarte complexe, iar mecanismul vomei EPG (Emetic Pattern Generation), poate fi contrabalansat prin actiunea sa asupra receptorilor antiserotoninici 5HT2, 5HT3, 5HT si asupra receptorilor dopamina D2.

Tratamentul citotoxic  produce greata si voma prin afectarea celulelor din tractul gastro-intestinal si prin circulatia sistemica in contact cu chemo-receptorii din trigger zone (CTZ)

Ghimbirul cu Salvie

  • poate reprezenta un adjuvant in complicata strategie de anihilare a bolii neoplazice si poate avea o actiune favorabila in diminuarea unor simptome greu de suportat: greata si voma, din boala canceroasa, sub tratament chimioterapic si, in acelasi timp, poate constitui un impuls favorabil in apararea antineoplazica.

Ar fi de retinut, efectele salutare ale acidului rosmarinic, acidului ursolic, diterpenei manool si impactul lor antioxidativ

Se administreaza 4 – 6 comprimate/zi pe cale bucala, inclusiv sublingual (in caz de greata si voma, pacientul nu poate inghiti), in functie de simptomatologie si evolutia clinica.

GHIMBIR si SALVIE- solutia naturala in caz de greata, voma (femei insarcinate, tratamente chimioterapeutice)