Close
MACES - adjuvant in intoxicații, diaree, afecțiuni hepatice, febra, viermi intestinali (pulberea fiind foarte eficientă), palpitațiile.

MACES  Măceșul (Rosa canina)

  • este foarte apreciat în medicina naturistă, în special datorită complexului de vitamine pe care îl conține: vitamina A, B1, B2, C, K, P, E.  Măceșul este un rezervor de vitamine pentru organismul uman. Ceaiul de măceșe tratează intoxicațiile, diareea, afecțiunile hepatice, febra, viermii intestinali (în acest caz, și pulberea de măceșe este foarte eficientă), palpitațiile. Afecțiunile rinichilor și ale vezicii urinare pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de semințe de măceș.  Elixirul de măceș este recomandat în tratarea bronșitei cronice și a tusei de bătrânețe ( https://ro.wikipedia.org/wiki/maces)

Compoziţie chimică , întrebuinţări. Fructele de măcieş conţin vitaminele C, B2, K, PP, provitamina A, zaharuri, acid malic şi citric, pectine, taninuri, uleiuri volatile, dextrină, săruri de K, Ca, Fe, Mg. Siropul, extractul, infuzia se utilizează ca vitamin-izant, astringent şi antidiareic, iar uleiul – la arsuri, dermatite, decubitus. . (Anatolie Nistreanu   Atlas plante medicinale)

Macesul este un arbust inalt, cu tulpina acoperita de spini cu varful curbat. Planta multianuala, creste pe dealuri, la marginea padurilor, fanetelor sau pe marginea drumurilor. Frunzeles sunt dintate.

Florile au culoare roz sau alba, formate din cinci petale. La maturitate, in receptaculul plantei formeaza se in interior, fructele de maces (achene) care au culoare portocaliu inchis sau rosie.

Planta infloreste in luna iunie. fructele se recolteaza incepand din luna august pana in septembrie, inainte de venirea toamnei, cand fructele isi schimba culoarea in rosu-portocaliu. Fructele contin o cantitate mare de vitamina c.

In scop fitoterapeutic se folosesc fructele, florile si frunzele. Macesul contine acid dehidroascorbic, vitamina a, vitamina b1, vitamina B2, vitamina P, vitamina K, acid nicotinic, compusi terpenici, acizi citric si malic, apa, zaharuri, proteine, minerale, vitamina E, vitamina PP. Uleiul din semnintele de macese contine acizi esentiali, lecitine, carotenoide si vitamina F.

Uz intern:

fructele – telangiectazii, sindrom dispeptic biliar, ascarioza, litiaza urinara, astenie, diaree, hipovitaminoze (avitaminoze), convalescenta, astm bronsic – sub forma de decoct, infuzie, macerat

florile – astenie, surmenaj, constipatie, telangiectazii,litiaza biliara, helminitiaza, dizenterie, retentie urinarasub forma de infuzie, decoct, macerat

Uz extern:

fructele seboreesub forma de comprese, extract, tinctura

frunzele ulceratii cutanate, arsuri, plagi – sub forma de comprese, extract, tinctura

florile – arsuri – sub forma de comprese, extract, tinctura.