Close

AlthaeaofficinalisL.   C o m p o z i ţ i e  c h i m i c ă , î n t r e b u i n ţ ă r i . A c ţ i u n e a farmacodinamică principală este determinată de mucilag, datorită căruia este utilizată ca emolient. Întră în compoziţia speciilor pectorale iar sub formă de gargarisme este utilizată pentru acţiunea antiinflamatoare în tratamentul inflamaţiilor gingivale (Anatolie Nistreanu   Atlas plante medicinale)

Despre rădăcina de Nalbă mare

Nalba mare, sau Althaea officinalis, este o plantă medicinală cu flori care se găsește în Europa, Vestul Asiei și Nordul Africii. Atât rădăcina cât și frunzele sale sunt folosite de peste 2000 de ani în medicină.

Atât rădăcina, cât și frunzele, conțin o substanță gumoasă numită mucilagiu. Când este amestecată cu apă, formează un gel strălucitor care este folosit pentru a acoperi gâtul și stomacul pentru a reduce iritația. De asemenea, se aplică local pentru a calma pielea crăpată.

Nalba mare are o concentrație mare de polizaharide care conferă o calitate vâscoasă și liniștitoare lichidului în care este extrasă.

Acest mucilagiu de nalbă mare are multe beneficii. Proprietățile sale antiinflamatoare și emoliente sunt răcoritoare și calmante pentru țesuturile noastre interne, cu o afinitate specială pentru membranele mucoase ale tractului gastrointestinal, respirator și urinar. Acest lucru este util pentru afecțiuni inflamatorii, cum ar fi ulcere, arsuri la stomac, indigestie și boala Chrone. Rădăcina de nalbă mare poate fi, de asemenea, utilizată pentru a aborda durerile de gât și tusea uscată și a fost utilizată în mod tradițional pentru probleme urinare, cum ar fi cistita și infecțiile urinare.

Cercetătorii nu au investigat încă temeinic efectele frunzelor sau rădăcinii de nalbă mare. Majoritatea cercetărilor efectuate până în prezent au implicat studii pe animale sau studii la scară foarte mică, astfel că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma beneficiile acesteia.

Nalba mare plantă medicinală – Beneficii

1. Poate ajuta la tratarea tusei și a răcelii

Conținutul ridicat de mucilaginoase din rădăcina de nalbă mare o poate face un remediu util pentru tratarea tusei și a răcelii.

Un mic studiu din 2005 a constatat că un sirop de tuse pe bază de plante medicinale care conține rădăcină de nalba mare a fost eficient în ameliorarea tusei cauzate de răceli, bronșită sau boli ale tractului respirator cu formare de mucus. Ingredientul activ al siropului a fost extractul uscat de frunze de iederă. De asemenea, siropul mai conținea cimbru și anason.[1]

În decurs de 12 zile, toți cei 62 de participanți au prezentat o îmbunătățire a simptomelor cu 86 până la 90%. Sunt necesare studii suplimentare pentru validarea acestor constatări.

Rădăcina de nalbă mare pare să acționeze ca o enzimă care reduce mucoasa și inhibă bacteriile. Pastilele care conțin extract de rădăcină de nalbă mare ajută în cazul tusei uscate și a gâtului iritat.

2. Poate ajuta la ameliorarea iritației pielii

Efectul antiinflamator al rădăcinii de nalbă mare poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea iritației pielii cauzată de furunculoză, eczeme și dermatite.

O analiză din 2013 a constatat că utilizarea unui unguent care conține 20% extract de rădăcină de nalbă mare a redus iritația pielii. Cercetătorii au sugerat că planta stimulează anumite celule care au activitate antiinflamatoare.[2]

Când a fost utilizat singur, extractul a fost mai puțin eficient decât un unguent care conține un medicament sintetic antiinflamator. Cu toate acestea, un unguent care conține ambele ingrediente a avut o activitate antiinflamatoare mai mare decât unguentele care conțin doar unul sau altul.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste descoperiri.

Citeste si despre: Coada soricelului

3. Poate ajuta la vindecarea rănilor

Rădăcina de nalbă mare are activitate antibacteriană care o poate face eficientă în vindecarea rănilor.

Rezultatele unui studiu realizat pe 2015, sugerează că extractul de rădăcină de nalbă mare are potențialul de a trata bacteriile gram-pozitive. Aceste bacterii sunt responsabile pentru peste 50% din infecțiile care apar și sunt rezistente la antibiotice. Atunci când a fost aplicat local pe răni de șobolan, extractul a crescut semnificativ timpul de vindecare a rănilor în comparație cu cremele cu antibiotic. [3]

Se crede că accelerează timpul de vindecare și reduce inflamația, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri.

4. Poate promova sănătatea generală a pielii

Rădăcina de nalbă mare poate fi utilizată pentru a îmbunătăți aspectul pielii care a fost expusă la radiații ultraviolete (UV). Cu alte cuvinte, oricine a ieșit vreodată la soare poate beneficia de aplicarea topică a rădăcinii de nalbă mare.

Deși cercetările de laborator din 2016 susțin utilizarea extractului de rădăcină de nalbă mare în cremele de îngrijire a pielii cu factor de protecție UV, cercetătorii trebuie să afle mai multe despre machiajul chimic și aplicațiile practice ale extractului.[4]

5. Poate acționa ca și calmant al durerii

Rădăcina de nalbă mare poate fi utilă atât pentru ameliorarea durerilor sau a iritațiilor.

Un studiu din 2014 citează cercetări conform cărora rădăcina de nalbă mare poate acționa ca un analgezic pentru ameliorarea durerii. [5]

6. Poate ajuta digestia

Un studiu din 2015 a constatat că extractul de flori de nalbă mare ar putea ajuta la protejarea intestinului de ulcere, la tratarea constipației, arsurilor și colicilor stomacale.

Cercetătorii au testat efectele extractului asupra șobolanilor, folosind antiinflamatoare nesteroidiene pentru a induce ulcere la rozătoare. Șobolanii care au primit rădăcină de nalbă mare au avut mai puține șanse să dezvolte ulcere de stomac decât șobolanii care nu au primit extractul.

Pe baza acestor rezultate, autorii sugerează că mucilagiul și flavonoidele din nalba mare pot acoperi și proteja mucoasa stomacului, ceea ce poate reduce riscul anumitor ulcere

Precauții

Plantele medicinale sunt utilizate de mii de ani pentru întărirea corpului și tratarea bolilor. Cu toate acestea, plantele medicinale pot avea efecte secundare și pot interacționa cu alte ierburi, suplimente sau medicamente. Din aceste motive, ar trebui să iei plante medicinale cu grijă, sub supravegherea unui medic.

Nalba mare este, în general, considerată sigură. Nu are efecte secundare raportate. Se pare că este sigură pentru a fi utilizata în timpul sarcinii și alăptării, deși trebuie să discuți cu medicul înainte de a o lua.

Un studiu sugerează că nalba mare poate reduce nivelul zahărului din sânge. Așadar, persoanele cu diabet ar trebui să vorbească cu medicii lor înainte de a lua nalbă mare.

Interacțiuni posibile

Nalba mare acoperă mucoasa stomacului. Deci poate interfera cu absorbția altor medicamente sau ierburi. Pentru a evita orice probleme, ia nalba mare cu câteva ore înainte sau după administrarea altor plante sau medicamente.

Nalba mare ar putea scădea glicemia. Medicamentele pentru diabet sunt, de asemenea, utilizate pentru scăderea zahărului din sânge. Dacă consumi nalbă mare împreună cu medicamentele pentru diabet, aceasta poate determina scăderea zahărului din sânge. Monitorizează-ți cu atenție glicemia. Este posibil să fie necesară modificarea dozei de medicamente pentru diabet.

Exemple de medicamente utilizate pentru diabet: glimepiridă (Amaryl), gliburidă (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronază), insulină, pioglitazonă (Actos), rosiglitazonă (Avandia), clorpropamidă (diabetică), glipizidă (Glucotrol), tolbutamidă (Orinază) și altele .

Nalba mare ar putea avea un efect diuretic. De aceea, poate influența modul în care corpul elimină litiul. Acest lucru ar putea crește cantitatea de litiu din organism și poate duce la efecte secundare grave. Discută cu medicul tău înainte de a utiliza acest produs dacă iei litiu. Este posibil să fie necesară modificarea dozei de litiu.