Studiile de la Framingham au raportat o crestere in bolile cardiovasculare de 2,6 ori la femeile in postmenopauza comparativ cu cele din premenopauza de aceeasi varsta. Mai mult decat atat, barbatii dezvota patologie cardiovasculara cu cel putin 7-10 ani mai precoce decat femeile, acestea dispunand de protectia estrogenilor in mecanismul aterogenezei.
Sindrom metabolic
- contribuie suplimentar in procesul aterogenetic prin modificari in metabolismul glucozei, crestere in greutate si obezitate viscerala.
Menopauza
- poate fi zgomotoasa prin simptomatologia ei, prin simptome vasomotorii si prin asocierea factorilor de risc cardiovascular, ca si prin tulburari de somn (insomnii rebele, greutate la adormire, semne/simptome cardiace – tahicardii cu declansare nelegata de efort, factori emotionali, etc). Acest tablou clinic determina o abordare nuantata a tulburarilor functionale cardiovasculare.
Diabetul de tip II, hipertensiunea si obezitatea contribuie substantial in aparitia bolilor ischemice cardiovasculare.
Studiile de la Framingham subliniaza riscul aparitiei bolilor coronariene la femeile obeze (64% ) comparativ cu barbatii (46%).
Recomandam, la femeile intrate in menopauza, ca si cele care au depasit menopauza (postmenopauza), un examen medical complex care sa includa lipidograma (in situatia in care in familia pacientei s-au inregistrat antecedente colaterale cu patologie cardiovasculara), examen cardiologic, examen clinic, ecografie cardiaca, iar in cazuri mai deosebite, investigatii aprofundate (crize de angor, aritmii rebele grefate la pacienti cu diabet zaharat tip II, sindrom metaboli).
In cazul in care tulburarile organice sunt excluse, in final fiind vorba de tulburari functionale cardiovasculare, administrarea de NORMOTON poate aduce beneficii majore raportate la starea de bine pe care o resimte pacienta (un somn linistit, mai odihnitor fara tulburari de ritm cardiac).
NORMOTON-ul
- reprezinta o adevarata bariera in aparitia tulburarilor functionale (atentie, nu organice!) cardiovasculare la femeile in premenopauza.
NORMOTON-ul intervine prin mecanisme complexe in echilibrarea multietajata si plurifactoriala la nivel de sistem nervos central si aparat cardiovascular.
Valeriana, Talpa Gastei si Paducelul reprezinta agentii terapeutici care regleaza tulburarile functionale ale aparatului cardiovascular si ofera femeilor o stare de echilibru prin eliminarea disfunctionalitatilor cardiovasculare.
VALERIANA
- contureaza functia neurofiziologica ca inhibitor neurotransmitator, nivele crescute de GABA (gamma aminobutiric acid).
GABA se cupleaza cu receptorii postsinaptici care sunt de 2 feluri:
– receptori ionotropici (GABA A),
– receptori metabotropici (GABA B).
Receptorii GABA A postsinaptic deschid canalele pentru ionii negativi – clor, care intra in celule, acestea devenind hiperpolarizate si inhiband crearea potentialului de actiune.
Receptorul GABA B postsinaptic prin cuplarea GABA permite intrarea de potasiu in celule, aceasta devine hiperpolarizata – inhiba conducerea potentialului de actiune.
In momentul in care nivelul de GABA scade se inregistreaza crize de epilepsie, anxietate, insomnie.
SESQUINTERPENELE 15 atomi de carbon – acestea inhiba catabolismul GABA prin acidul valerenic, permitand GABA sa exercite efectul consecutiv de sedare.
In valeriana exista flavonoizi – linarina si apigenina, care produc sedare si somn.
Alcaloizii – structuri complexe, actinidele actioneaza asupra receptorilor GABA, putand sa favorizeze pasajul intracelular de clor cu efect inhibitor asupra sistemului nervos central.
Monoterpenele din valeriana au actiune antiinflamatoare prin scaderea eliberarii de citokine, antioxidant, antitumoral. Ca exemplu de monoterpene, bornil acetat si borneolul suprima TNF alfa si IL -1beta, implicate in arteroscleroza.
In ultima perioada, s-a identificat in valeriana FITOMELATONINA, ceea ce explica efectul terapeutic in tulburarile de somn (de ce nu a fost descoperita pana in prezent FITOMELATONINA in valeriana? – pentru ca nu a fost cautata! Efectiv nu s-a gandit nimeni la existenta acestui tip de substanta in compozitia acestei plante).
FITOMELATONINA are efect relaxant si este inductor de somn (sleep inducing activity). Proprietatile anxiolitice, relaxante confera valerianei in rol echilibrant in tulburarile de menopauza.
FITOMELATONINA si acidul valerenic pot actiona sinergic prin anxioliza si efect hipnotic.
Leonorus Cardiaca – TALPA GASTEI
- prin substantele continute: acid ferulic, acid clorogenic, acid cafeic, acid cicoric, quercetina, stahidrina exercita numeroase actiuni la nivelul aparatului cardiovascular, antiinflamator, scade nivelul de citokine proinflamatorii: TNF alfa si IL 6; creste nivelul de citokine antiinflamatorii IL 10 si inhiba COX 2.
Actioneaza ca antidepresiv, anxiolitic, antistres.
PADUCELUL – Crategus monogyna,
- are un areal de utilizare foarte larg cunoscut din antichitate. A fost utilizat in insuficienta cardiaca, hipertensiune, angor pectoris, ateroscleroza; are in compozitie polifenoli si terpenoizi, acid clorogenic, epicatehina, hiperozide, rutin, vitexin.
Aceste trei plante confera pacientilor o ameliorare evidenta a simptomatologiei cardiovasculare la pacientii care se confrunta cu efectele de multe ori resimtite neplacut prin disparitia suportului estrogenic.
Din experienta noastra, pacientele care folosesc NORMOTON-ul (multe dintre ele medici de clinici universitare) au recunoscut calitatile terapeutice ale acestui produs. Se administreaza 2-3 comprimate/zi.
Dr Sorin Godeanu medic primar ATI
Doctor in farmacognozie