Close

Încă din cele mai vechi timpuri, nucile verzi erau însă folosite și pentru beneficiile uimitoare pe care le aduc sănătății. Nucile verzi sînt sursă excelentă de minerale – potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, seleniu- şi vitamine – B, C, E. Un lucru important este ă Vitamina C se găseşte doar în nucile verzi, nu şi în cele uscate. O altă diferenţă este că nucile verzi conţin apă, în concentraţie de 19-20%, spre deosebire de nucile uscate, sărace în apă. Nucile verzii – beneficii pentru sănătate În Evul Mediu, nuca era cunoscută pentru rolul tămăduitor în cazul bolilor mintale. Se credea că forma nucilor seamănă foarte mult cu forma creierului, de aceea are efect în tratarea minţii. Astăzi, cercetările au arătat că nuca este stimulent al memoriei şi e recomandată celor ce depun un efort intelectual sporit. Conţinutul bogat în zinc recomandă miezul de nucă în tratamentul asteniei, întîrzierilor de creştere, dar și în cazul tulburărilor sistemului nervos. Nucile verzi previn apariția bolilor cardiovasculare, dar și care scad nivelul colesterolului și cresc imunitate. Dacă sînt consumate în mod regulat, acestea întăresc vasele de sînge și, datorită conținutului de Vitamina E, reduc posibilitatea de a face atac de cord. Nucile verzi conţin vitamina B1, care joacă un rol esenţial în metabolismul glucidelor şi este necesară pentru funcţionarea normală a musculaturii şi a sistemului nervos. Consumul de nuci creşte pragul de toleranţă pentru durere şi aduce o contribuţie importantă la menţinerea tonusului musculaturii netede. În plus, nucile conţin tanin, cu efect astringent, de aceea sînt folositoare şi în tratamentul diareei.

In 1988, Reaven introduce notiunea de sindrom metabolic prin care se intelege un conglomerat alcatuit din hipertensiunea arteriala, impreuna cu metabolismul glucidic alterat, sindrom dislipidemic si rezistenta la insulina. Pentru intregirea imaginii mai adaugam:

  • intoleranta la glucoza, cu sau fara diabet zaharat, rezistenta la insulina, impreuna cu doua sau mai multe din componentele de mai jos;
  • hipertensiunea arteriala (> 160/90 mmHg)
  • trigliceride plasmatice crescute (>150mg/dl)
  • HDL scazut (<135mg/dl)
  • obezitate viscerala (barbati talie/sold > 0,90; femei talie/sold > 0,85)

   Excesul ponderal este asociat cu insulino-rezistenta, hiperglicemie, dislipidemie, hipertensiune arteriala, alterari ale vaselor cu formarea de placi ateromatoase care reduc vasodilatatie dependenta de endoteliu.

  S-au descris sapte mecanisme prin care sindromul metabolic contribuie la evolutia accelerata a bolilor cardiovasculare:

     1. dislipidemie

     2. hipertensiune

     3. insulino-rezistenta

     4. obezitate

     5. aterogeneza

     6. status proinflamator

     7. status protrombotic

   Obezitatea , factor determinant in sindromul metabolic cu activitati crescute ale citokinelor proinflamatorii, cu vasoconstrictie secundara a activitatii crescute ale sistemului nervos simpatic, diminuarea sintezei de adiponectina.

   Cresterea ingestiei calorice, fara un consum energetic corespunzator unui efort fizic adecvat, determina hipertrofia adipocitelor, care in conditii de hipoxie induce secretia de citokine si adipokine, ducand la statusul proinflamator cu inhibitia producerii de adiponectina. Citokinele proinflamatorii la supraponderali reprezinta legatura intre obezitate si inflamatie. Endoteliul regleaza homeostazia vasculara prin coordonarea fluxului sanguin, distributia nutrientilor, hormoni, alti macronutrienti – care controleaza coagularea si fibinoliza, reduce tonusul vascular, regleaza adeziunea celulara si vasculara, inhiba adeziunea leucocitara, moduleaza activitatile inflamatorii si angiogeneza.

    Endoteliul vascular inhiba adeziunea trombocitara   si agregarile lor prin producerea de prostaciclina (PGI2), oxid nitric, adenozin difosfat si prostaglandina E2

    Endoteliul controleaza adeziunea trombocitara si activitatile factorilor de coagulare prin interactiuniile trombomodulare si antitrombina 3.

   Nucile verzi ofera protectie vasculara si antiinflamatorie prin reducerea trigliceridelor si betaoxidare a acizilor grasi. L-arginina din nuci reprezinta precursorul de oxid nitric si actioneaza ca vasodilatator cu rol important in prevenirea aterosclerozei. Fitosterolii, tot din compozitia nucilor, diminua absortia de colesterol total, oferind protectie in eventualele evolutii in bolile cardiovasculare. Nucile cresc activitatea adiponectinei, citokina cu rol antiinflamator.

   Nucile amelioreaza controlul glicemic, greutatea corporala, profilul lipidic, normalizeaza tensiunea arteriala si, inclusiv, functia endoteliala la cei cu risc de diabet zaharat.  Ingestia de nuci amelioreaza markerii inflamatori:  proteina C reactiva, TNF alfa, IL-1beta, IL-6, ca si scaderea de ROS. Prevenirea oxidarii LDL prin antioxidanti amelioreaza profilul lipidic, prevenind si reducand formarea de placi arteromatoase, ca si riscurile pentru boli cardiovasculare. Melatonina intervine deasemenea in activitatea antiioxidanta si antiiflamatorie, reprezentand un factor de protectie in plus.

Studiile de la Harvard au confirmat ca prin consumul de nuci scade riscul dezvoltarii de diabet zaharat si amelioreaza lipidele sanguine crescand apolipoproteina A (component primar HDL)

    Prin prezenta seleniului si melatoninei, nucile ofera protectie impotriva stresului oxidativ. Polifenolii previn oxidarea LDL colesterol din circuitul sanguin prin acidul elagic si galic. Elagitaninii au fost compusi neglijati mult timp, insa in ultima perioada au fost reevaluati demonstrandu-se importanta lor in activitatiile biologice. S-a demonstrat abilitatea lor in reducerea stresului oxidativ raportat la boli cronice prin inactivarea ROS, ca si a radicalilor liberi generati prin oxidarea unor macromolecule importante: lipide, DNA si proteine. Stresul oxidativ reprezinta un dezechilibru intre producerea si acumularea de ROS in celule, precum si capacitatea lor de aparare antioxidativa, fiind principalul mecanism de aparare pentru numeroase boli.

   Polifenolii naturali, din diferite surse (inclusiv din nuca verde), contracareaza stresul oxidativ.

   In cazul elagitaninilor din nuca, eficienta antioxidativa este explicata prin prezenta gruparilor hidroxil in pozitia orto si in capacitatea lor de a dona atomul de hidrogen, astfel elagitaninii au demonstrat potential major in tratamentul stresului oxidativ, in patologia umana (sindroame inflamatorii, diabet zaharat cu complicatiilor lor, hipertensiune arteriala, boli cardiace cronice, boli neurodegenerative, ficat alcoolic, ficat gras nonalcoolic, cancer, aging)

   Cercetariile recente internationale au demonstrat ca nucile, inclusiv nuca verde, reprezinta o sursa viabila si necostisitoare, mai ales eficienta, pentru a trata afectiuni in care componenta inflamatorie si intens oxidativa sunt prezente concomitent si necesita o sanctiune terapeutica transanta.

Sindromul metabolic reprezinta un exemplu concludent, mai ales prin dimensiunea demografica, care o putem considera amenintatoare. Pacientii afectati de aceasta boala reprezinta un numar incredibil, in jur de un miliard de oameni care traiesc consecintele unei eventuale lipse de atitudine terapeutica. Toate semnele si simptomele nu reprezinta o amenintare imediata grava (,,lasa ca nu e atat de grav, incat sa mergi la doctor…!”), dar evolutia acestui sindrom metabolic inflamator ajunge la niste rezultate grave pentru care serviciile medicale ar trebui sa intervina in mod activ (vorbim de o adevarata pandemie). Aceasta afectiune diagnosticata si tratata corespunzator poate opri pacientul din caderea lui pe un topogan metabolic inflamator periculos.

Nuca verde reprezinta o sansa reala  si accesibila de a limita inflamatia cronica si metabolismul glucidic defectuos actionand asupra endoteliului vascular.

Tabletele cu Nuca Verde (Elidor) reprezinta un remediu natural care poate contura o modalitate de tratament eficient in sindromul metabolic. Se administreaza 3-6 tablete/zi in functie de intensitatea sindromului metabolic.

Ca + Nuca Verde (Elidor) reprezinta un produs clasic marca Elidor, care se administreaza pacientilor cu deficit de calciu si care, concomitent, prezinta semnele si simptomele sindromului metabolic. Pacientii din aceasta categorie se selecteaza mai ales in cazul femeilor relativ tinere, inclusiv cele pacientele care parcurg perioada dificila a menopauzei, cu obezitate, hipertensiune, diabet de tip II.

Prin tratament sustinut, precum si regim alimentar, semnele si simptomele afectiunii vor regresa, asa cum vor demonstra markerii inflamatori. Se administreaza 3-6 cpr/zi in functie de evolutia bolii, corelate cu tratamentul eventual administrat de specialisti.

dr Sorin Godeanu