Close

C o m p o z i ţ i e c h i m i c ă , întrebuinţări. Flavonozida principală este hiperozida, alături de care se găsesc vitexina, rutozida, acizii clorogenic şi cafeic, carotenoide, ulei volatil. Păducelul are activitate cardiovasculară; a fost pusă în evidenţă acţiunea simpaticolitică, hipotensivă, vasodilatatoare şi sedativă asupra sistemului nervos central. Se recomandă în scleroză coronariană la persoane în vârstă, pentru tratamentul unui cord hipertonic.

 (Atlas Plante Medicinale, Anatolie Nistreanu, 2017)

Paducelul contine multe substante care pot aduce beneficii inimii. Cand vorbim de pastile de paducel beneficii, sau cand vrem sa aflam care sunt acele frunze de paducel beneficii, sau vrem sa cautam paducelul flori vom descoperi ca planta de paducel contine flavonoide antioxidante care pot ajuta la dilatarea vaselor de sange, la imbunatatirea fluxului sanguin si la protejarea vaselor de sange de deteriorare.

Boabele, frunzele si florile plantei de paducel au fost folosite in scopuri medicinale. Cele mai multe preparate moderne folosesc frunzele si florile, despre care se crede ca contin mai multe flavonoide decat fructele de padure. Pe scurt, paducelul este folosit pentru a ajuta la protejarea tulburarilor de ritm cardiac, impotriva bolilor de inima si pentru a ajuta la controlul hipertensiunii arteriale si a colesterolului ridicat. 

Avand un continut bogat in bioflavonoide, in antocianidine si polifenoli, in proantocianidine si amine biogene cardiotonice, preparatele pe baza de paducel, pastilele de paducel mai ales ajuta la normalizarea si reglarea activitatii cardiace. Aceastea au un efect relaxant in stari de anxietate, neliniste, teama si tulburari ale somnului.

Pentru ca este atat de benefic pentru inima, consumul de frunze de paducel sub forma de sirop sau ceai este printre putinele recomandate de medicii cardiologi in completarea tratamentului medicamentos pentru persoanele care sufera de angina pectorala sau au suferit operatii pe cord in urma unui preinfart sau au instalat la inima un bypass. Planta mentine sanatatea cardiovasculara in parametri normali si scuteste persoanele care o consuma de vizita la cardiolog.

Fructe de paducel, sa mananca? Ceai de paducel contraindicatii. Paducelul crud 

Multa lume se intreaba daca atunci cand vorbim de fructe de paducel, se mananca? Nutritionistii au stabilit deja ca fructele arbustului de paducel sunt foarte bogate in fructoza, substante minerale, in uleiuri grase, in pectina, glucoza, taninuri si colina, in flavonoizi si in vitamina C si B1 si se pot consuma atat crude cat si confiate, sub forma de compot sau dulceata din fructe de paducel.

Totodata pentru persoanele anxioase, care au tulburari de somn sau au semne de epuizare psihica si burnout se recomanda infuzia de paducel, care se prepara dintr-o lingurita de flori, fructe si frunze uscate sau 2 linguri de fructe la o cana de apa clocotita (200 ml), care se infuzeaza 10 minute si se bea in timpul crizelor.

Paducelul a fost recomandat in diferite studii clinice la persoanele cu insuficienta cardiaca (o afectiune in care inima nu poate pompa suficient sange catre alte organe din organism). Studiile sugereaza, de asemenea, ca planta poate spori capacitatea unei persoane de a suporta efort mai mare dupa un episod de insuficienta cardiaca. Participantii la studii au raportat ca paducelul a imbunatatit semnificativ simptomele bolii (cum ar fi dificultati de respiratie si oboseala). Un studiu a constatat ca extractul de paducel (900 mg/zi) luat timp de 2 luni a fost la fel de eficient ca dozele mici de captopril (un medicament prescris pentru inima) in ameliorarea simptomelor insuficientei cardiace.

Un studiu amplu a constatat ca un supliment standardizat de paducel a fost eficient la 952 de persoane cu insuficienta cardiaca. Studiul a comparat metodele conventionale de tratare a insuficientei cardiace (cu diferite medicamente) numai cu paducel si in plus fata de medicamente. Dupa 2 ani, simptomele clinice ale insuficientei cardiace (palpitatii, probleme de respiratie si oboseala) au scazut semnificativ la persoanele care iau suplimentul de paducel.

Tinctura de paducel beneficii. Tratament naturist cu paducel. Paducelul frunze

Dovezile preliminare sugereaza ca tinctura de paducel ajuta la combaterea durerii in piept (angina), care este cauzata de fluxul scazut de sange catre inima. Intr-un studiu timpuriu, 60 de persoane cu angina pectorala au primit fie 180 mg/zi de extract din frunze de paducel, fie placebo timp de 3 saptamani. Cei care au primit paducel au experimentat un flux sanguin imbunatatit catre inima si au putut, de asemenea, sa faca exercitii pentru perioade mai lungi de timp, fara a suferi de dureri in piept. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a spune cu siguranta daca paducelul este eficient. Altfel spus, atunci cand vorbim de tinctura de paducel beneficii sau de oricare tratament naturist cu paducel sau beneficiile consumului din paducelul frunze trebuie sa avem in vedere proprietatile plantei.

Desi paducelul nu a fost studiat in mod specific la persoanele cu hipertensiune arteriala, unii oameni cred ca beneficiile sale in tratarea bolilor de inima se pot transfera la tratarea hipertensiunii arteriale (hipertensiune arteriala). Cu toate acestea, nu exista suficiente cercetari pentru a concluziona daca paducelul este eficient in scaderea tensiunii arteriale. Intr-un studiu, extractul de paducel s-a dovedit a fi eficient pentru hipertensiune arteriala la persoanele cu diabet de tip 2 care luau si medicamente prescrise. Participantii au luat zilnic 1200 mg extract de paducel sau placebo timp de 16 saptamani. 

Ceai de paducel pentru stres. Cum trebuie consumat. Contraindicatii paducel

Efectele secundare ale paducelului sunt rare, dar pot include dureri de cap, greata si palpitatii (o senzatie de inima accelerata). O revizuire a 29 de studii clinice cu mai mult de 5.500 de persoane a constatat ca paducelul este sigur atunci cand este utilizat in dozele recomandate. Dozele gasite a fi sigure au fost de la 160 la 1.800 mg pe zi si de la 3 la 24 de saptamani. Este posibil sa nu observati nicio imbunatatire timp de 6 pana la 12 saptamani. Totusi, specialistii recomanda sa nu folositi paducel daca sunteti insarcinata sau alaptati.

In plus, chiar daca consumati ceai de paducel pentru stres pentru a lupta cu starile de stres, ceaiul de paducel nu poate fi consumat in acelasi timp cu tratamentul pentru reducerea tensiunii arteriale, deoarece poate accentua efectele medicamentelor. De aceea, persoanele care sunt sub un astfel de tratament trebuie sa ceara sfatul medicului intotdeauna, chiar si atunci cand doresc sa consume preparate din plante medicinale.

De asemenea, persoanele care se confrunta cu mai multe dureri, mai multe atacuri de angina sau mai multa epuizare in timp ce merg pe jos sau fac sport ar trebui sa inceteze sa mai ia paducel si sa solicite asistenta medicala de urgenta. Chiar daca nu aveti niciunul dintre aceste simptome, consultati furnizorul dumneavoastra daca starea dumneavoastra nu s-a imbunatatit dupa 6 saptamani de tratament cu paducel. Progresul dumneavoastra ar trebui sa fie intotdeauna monitorizat de medicul dumneavoastra. Efectele secundare pot include ameteli, vertij, dureri de cap, migrene si palpitatii.