Close
PAPADIE - vit A, C, K, E, B, precum si acid folic, fier, calciu, magneziu si potasiu. In papadie exista inulina (influenteaza microbiomul)

Păpădia reprezintă o plantă medicinală apreciată pentru proprietățile ei terapeutice: curăță organismul, stimulează activitatea ficatului, vindecă diabetul. Rădăcinile de păpădie sunt considerate un remediu natural în tratamentul unor variate afecțiuni datorită acțiunii acestora asupra organismului: depurativă, sudorifică, diuretică, stimulatorie, fiind utilizate și ca tratament cosmetic pentru un ten mai luminos. Păpădia ajută și la vindecarea: anemiei, acneei, celulitei, varicei, reumatismului, hemoroizilor, fermentațiilor intestinale, tulburărilor de metabolism, eczemelor, inflamației ganglionilor, gutei, litiazei biliare, litiazei renale. (https://ro.wikipedia.org/wiki/P%C4%83p%C4%83die)

Compoziţie chimică , întrebuinţări. În sucul laticifer al plantei se conţine taraxacină, substanţă amară cu structura guaianică, carotenoide. Din rădăcini au fost izolaţi compuşi triterpenici, în general cu caracter alcoolic, deasemenea sitosteroli şi stigmasteroli, inulină. Se mai conţine ulei gras şi oze. Atât rădăcinile cât şi părţile aeriene ale păpădiei se utilizează ca tonice amare. Rădăcina întră în compoziţia speciilor gastrice, colagoge şi de mărire a poftei de mâncare. (Anatolie Nistreanu   Atlas plante medicinale)

Papadia – caracteristici generale

Papadia, cunoscuta sub denumirea de Taraxacum officinale, cea mai comuna dintre varietati, este o planta cu flori galbene, intalnita in special in Europa. De-a lungul timpului, oamenii au folosit florile, frunzele, radacinile si chiar tulpinile acestei plante pentru prepararea unor produse in scop medicinal. 

Desi unii o considera buruiana, in ultimii ani tot mai multe persoane au inceput sa utilizeze radacina si florile in salate, mancaruri si dulceturi. Alaturi de aceasta intrebuintare, ceaiuri si tincturile din papadie sunt folosite pentru a trata diverse afectiuni de sanatate. 

Beneficii si proprietati ale papadiei

Contine multe vitamine si minerale

Papadia poate fi considerata o planta hranitoare. Toata planta are numeroase vitamine, minerale, dar si fibre, nutrienti de folos pentru buna functionare a organismului si care se regasesc in farmacii

Alaturi de vitaminele A, C, K, E, B, in papadie se regaseste acid folic, fier, calciu, magneziu si potasiu. Studiile realizate au relevat faptul ca in radacina de papadie exista inulina, o fibra solubila ce poate influenta cresterea si mentinerea bacteriilor intestinale de la nivelul tractului digestiv. 

Sursa importanta de antioxidanti

Papadia este bogata in antioxidanti, compusi ce pot ajuta in lupta organismului impotriva radicalilor liberi. 

Nu trebuie uitat faptul ca papadia contine beta-caroten, un produs unic, cu rol in protejarea impotriva deteriorarii celulare si a stresului oxidativ

Posibil sprijin pentru digestie sanatoasa

Continutul bogat in fibre, pe care radacina de papadie il are, poate ajuta organismul pentru realizarea unui bun peristaltism al alimentelor prin tractul digestiv. Eliminarea resturilor alimentare previne aparitia constipatiei, iar aceste lucruri sunt importante pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv si lupta impotriva unor boli digestive

Ar putea mentine echilibrului metabolic

Unele studii au aratat ca papadia poate ajuta in mentinerea controlului greutatii, prin actiunile sale asupra metabolismului si al arderii grasimilor, insa nu exista dovezi suficiente in acest sens. 

Papadia are cativa compusi care au posibilitatea de a interveni asupra nivelului zaharului din sange, precum si asupra absorbtiei glucozei in muschi. Prin aceste mecanisme se poate imbunatati sensibilitatea la insulina si reduce nivelul de zahar din sange, insa este nevoie de mai multe cercetari. 

Potential in reducea inflamatiei

Papadia are puterea de a reduce inflamatia, cu ajutorul polifenolilor continuti. Desi inflamatia este un raspuns normal al organismului cand apar infectii sau rani, inflamatia de lunga durata nu este normala. Papadia poate sa ofere sansa de a reduce semnificativ inflamatia puternica, insa studiile efectuate pe animale sunt abia la inceput. 

Detoxifierea organismului?

Unele credinte populare spun ca papadia este benefica organismului pentru efectele sale de detoxifiere. Pentru ca poate avea proprietati diuretice, papadia are posibilitatea de a actiona ca detoxifiant al organelor. Ea poate fi folosita si pentru a elimina excesul de lichid din corp, ceea ce ar avea un oarecare efect asupra scaderii tensiunii arteriale. 

Potasiul continut de papadie poate fi si el un ajutor al scaderii tensiunii arteriale, dar si in aceasta directie nu exista suficiente dovezi stiintifice. 

Probabilitate de reducere a colesterolului si a trigliceridelor

Unii compusi din papadie au posibilitatea de a reduce nivelul trigliceridelor si colesterolului pentru un mai bun control al prevenirii bolilor de inima. Insa toate datele existente in prezent au fost obtinute in cadrul unor studii mici, realizate in laborator, pentru care nu se pot emite ipoteze de lucru si pentru care nu exista dovezi stiintifice. 

Pielea ar putea beneficia de protectie cu extractele din papadie

Acest lucru ar putea fi posibil, daca in urma studiilor efectuate se va ajunge la concluzia ca extractele obtinute din frunzele si florile de papadie pot avea efecte cicatrizante asupra pielii imbatranite, lezate de rani, de razele UV sau chiar de acnee. 

Cercetarile initiale, de laborator, au identificat un prim efect benefic al papadiei, acela de a ajuta la generarea de noi celule ale pielii, imbunatatind hidratarea si productia de colagen. 

Papadia – contraindicatii si posibile reactii adverse

Plantele de papadie au o toxicitate extrem de redusa, motiv pentru care sunt considerate sigure si pot fi consumate ca hrana sau adaugate in suplimente alimentare, creme si lotiuni. 

Ca orice produs, papadia nu este lipsita de riscuri pentru anumite persoane. Unele studii au indicat ca exista persoane la care au aparut manifestari neplacute la contactul cu papadia. De asemenea, persoanele cu piele sensibila sau cu dermatita atopica pot prezenta iritatii, cand ating cu pielea puful si florile de papadie. 

Au existat cazuri in care papadia a determinat aparitia unor reactii adverse, interactionand cu alte medicamente administrate, motiv pentru care se recomanda precautie. Este indicat sa vorbesti cu medicul despre aceasta, iar in situatia in care remarci aparitia unor probleme la papadie sa mergi de urgenta la un consult de specialitate. 

Reactiile ce pot sa apara la papadie vizeaza:

  • Arsuri la stomac;
  • Probleme digestive si diaree;
  • Iritatii pe piele. 

Atentie: niciun supliment alimentar sau remediu naturist nu pot inlocui un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, miscare si odihnă de calitate. 

Pentru consumul de ceai de papadie trebuie moderatie. Chiar si in cazul acestui preparat, pe langa beneficii, pe eticheta exista si potentiale probleme ce pot sa apara si chiar contraindicatii. Papadia este o planta cu potentiale beneficii pentru sanatate, dar cum pentru moment dovezile stiintifice nu sunt suficiente, consumul ei si al produselor din papadie, trebuie sa fie cumpatat.