Close

SIROPUL PULMOEXPRES

PULMOEXPRES – prezentare dr Sorin Godeanu, medic primar ATI, doctor in farmacognozie Carol Davila la prima ediție a Congresului de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie, în perioada 23-26 iunie la Hotel Pullman

În secțiile de terapie intensivă, aparatul respirator, este expus 24/24 h  riscului de infecție virotică, microbiană sau fungică. Motiv pentru care pacientul, la care se supraadaugă și o patologie de tip diabetic, neoplazic sau traumatologic, devine, în mod sigur, un caz dificil. Tratamentul afectiuniilor pulmonare se desfășoară țînând seama de contextul clinic și de istoricul fiecărui pacient în parte. Pacienții, în cea mai mare parte, fiind în clinostatism și ventilati mecanic, protocolul terapeutic trebuie să identifice o modalitate că organismul să revină la parametrii ventilatori normali în cel mai scurt timp. Medicația naturală reprezintă un factor important în mobilizarea resurselor terapeutice interne pentru imunitate competitivă.

      Siropul PULMOEXPRES

-reprezintă un exemplu de medicație fitoterapeutică în care principiile active provin din plante atestate atât de medicii din antichitate (Gallenus, Dioscoride), cât și de cei din Renaștere și din vremurile contemporane.

      Experiență din secțiile de terapie intensivă a demonstrat că există o serie de cazuri în care complicațiile pulmonare pot fi rezolvate folosind combinații de antibiotice sofisticate care induc rezistente tulpini bacteriene uneori greu de rezolvat terapeutic.

     Terapiile naturale au conturat o atitudine terapeutică personalizată, oferind  pacientului, în suferință, medicația adecvată conform principiului esențial ,,primum non nocere“. Pulmoexpres este alcătuit din principii terapeutice cu rădăcini adânci în medicină tradițională chinezească, ayurvedica, tibetană, antică greco-latină și cea modernă.

         Siropul PULMOEXPRES

  • a făcut parte din medicația zilnică a pacientului de terapie intensivă alături de antibioterapie, antiiflamatoare, anticoagulante, vitamine, minerale, diuretice, antioxidante. Administrarea siropului Pulmoexpres s-a făcut pe sondă nazo-gastrică, pacientul primind câte 10ml sirop de 3 ori/zi (orele 10/15/20). Secrețiile traheo bronșice au devenit fluide fiind mobilizate prin manevrele de aspirație repetată la patul bolnavului. Oxigenarea pacientul s-a îmbunătățit așa cum au demonstrat EAB-urile prelevate în repetate rânduri.

     Considerăm că alături de hidratare, medicația antibiotică, medicația imunostimulatoare, Pulmoexpres facilitează expectorația și fluidificarea secretilor. Conferind evoluției afecțiunilor pulmonare o curbă rezolutivă accelerată.

     Cătina

  • respectată și iubită, atât în medicină ayurvedică, cât și în cea tradițională chinezească. Folosită în prezent în armata chineză, pentru cei care lucrează în zonele de granița India-China, în zona munțiilor Hymalaia, pentru puterea ei de face aparatul cardiovascular competitiv la înălțimi de peste 6000m. Folosită deasemenea în medicină tibetană în patologia respiratorie, conține compuși fenolici, flavonoizi, acizi fenolici, tanini cu acțiune antioxidantă, citoprotectoare, imunomodulatoare, neuroprotectoare, antitumorală. Este plantă cu un foarte mare conținut de vitamina C (cătină de Altai), carotenoizi (licopen, caroten), acizi nesăturați unici (acidul palmitoleic-omega7), acidul gamma linolenic. Si alte multe componente care completează efectele terapeutice: antiinflamator,  antiinfectios, imunomodulator, neuroprotector, antitrombotic, etc.

 Cetraria Islandica

    Al doilea compus, Cetraria Islandica, utilizată de foarte mult timp în patologia respiratorie la pacienții cu suferință acută cu efect expectorant, antiinflamator. Calmează țesuturile iritate (este unul din cele mai puternice inactivatoare de tușe). Că substanță activă menționăm acidul usnic, acidul cu activitate antimicrobiană (stafilococ).  Cetraria este folosită pe scară largă în tratamentul inflamației, care pleacă de la cavitatea orală continuând cu faringele, traheea, inclusiv plămânul. S-a dovedit că Cetraria este inductiv de interferon care ajută la restabilirea barierei protectoare – tractul respirator superior. Substanțele mucoase conținute în talus elimină iritatia și acoperă membranele mucoasei inflamate.

     Mugurii de plop

  • au efect astrigent, antiiflamator, antiseptic, antioxidant, fiind folosiți ca remediu în boală astmatică, bronșite, traheobronsite, laringite, pneumonii. Au în compoziție flavonoizi, flavone (apigenina), flavonone (pinocembrina), flavonoli (kaempferol și quercetina), terpenoizi – sesquiterpene (curcumen și humulen). Flavonoizii și compușii fenolici sunt responsabili pentru activitățiile farmacologice. Mugurii de plop reduc interleukinele proinflamatorii (IL6, IL1 beta, TNFalfa). De Marco a demonstrat că propolisul  împreună cu mugurii de plop au activități antibacteriene complexe, prin apigenina, pinocembrina, kaempferol, acid cafeic și feluric. Menționăm că extractul din muguri de plop crește sensibilitatea la insulină, scade rezistență la insulină, scade hemoglobina glicozilată.

    Lemnul dulce

  • conține saponine triterpenice, glicirizin, acid gliciretinic și flavonoizi, izoflavonoizi. Este considerat un bun expectorant în afecțiunile pulmonare, fiind utilizat că antivirotic: HIV, citomegalovirus, herpes simplex (glicirizina și acidul glicirizic inhibă creșterea a numeroși viruși RNA și DNA incluzând hepatită A9 și C). Acidul glicirizic inhibă formarea PGF2 și agregarea plachetara. Este antihiperglicemic.

    Iarbă mare

Inula Helenium– folosit în tratamentul astmului este un expectorant performant, antiiflamator indicat în infecții bronșice. Are în compoziție sesquiterpenlactone și compuși fenolici. Dioscoride și Plinius îl recomandau în tuse și la cei încărcați pulmonar. British Herbal Pharmacopea îl definește că expectorant antitusiv, diaforetic, bactericid.

    Isopul

– Hyssopus – plantă biblică compuși fenolici, flavonoizi – apigenina, quercetina, diosmina, luteolina, acid clorogenic, protocatehic, ferulic – cafeic. Are activitate antioxidantă, antimicrobiană G+ și G-, este antiiflamator, antispastic, reglează secreția, IL4, ÎL 17, IFN gamma.

    Propolis,

  • produs natural al stupului, este un produs strategic realizat de albine pentru a apara stupul și viață din stup, în consecință, și viață omului. Conține rezine vegetale 50%, ceară 30%, polen 5%, uleiuri esențiale și aromatice 10%. Are multiple activități din care menționăm cea antibacteriana, antivirală, antifungala, antiiflamatoare, antioxidantă, imunomodulatoare. Conține compuși fenolici, flavonoizi, terpene: pinocembrina, acacetina, rutin, luteolin, kaempferol, apigenin, catehin, naringenina, galangina, quercetina, acid cafeic, cinamic; are și un derivat de stilben – resveratrol.

    ELIDOR

  • reprezintă firma care pentru prima oară în România a introdus propolisul că agent terapeutic în siropuri. Constituind în BRAND cunoscut în toată țară și nu numai. Siropurile cu propolis – Elidor au dovedit că produsele naturale constituie o forță terapeutică remarcabilă, demonstrând că natură poate aduce îmbunătățiri actului terapeutic. Pulmoexpres reprezintă exemplul elocvent pentru produse care au câștigat piață numai și numai grație eficienței terapeutice pe care pacientul a perceput-o în mod real, pentru că evoluția oricărui afecțiuni este reprezentată de o curbă care se desfășoară favorabil sau nefavorabil.  Siropul PULMOEXPRES pentru diabetici a apărut că urmare a creșterii explozive a acestei boli metabolice, însoțită așa cum știm de nenumărate complicații de temut.  Experiență noastră terapeutică ne-a dovedit că performanțele obținute de Pulmoexpres în patologia infecțioasă și inflamatorie a plămânului nu sunt întâmplătoare, iar pacienții diabetici, așa cum dovedesc statisticele internaționale, atât de numeroși, necesită un instrument terapeutic eficient și în același timp accesibil din toate punctele de vedere. Siropul se administrează 3-6 linguri/zi, în funcție de gravitatea afecțiunii, statusul metabolic (hiperglicemie, hipoglicemie), stare de hidratare, intensitatea sindromului inflamator și a sepsisului. Se poate corela cu antibioterapia, în funcție de tabloul clinic și investigațiile de laborator.

    Pulmoexpres pentru diabetici va confirma valoarea inegalabilă, terapeutică la această clasă de pacienți, de multe ori defavorizați de lipsa unei oferte dedicate. Suntem convinși că PULMOEXPRES va reprezenta în factor hotărâtor în evoluția favorabilă a pacienților prin prezența sa în protocolul terapeutic, atât la pacienții non diabetici, cât și la cei diabetici.

PULMOEXPRES – prezentare dr Sorin Godeanu, medic primar ATI, doctor in farmacognozie Carol Davila la prima ediție a Congresului de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie, în perioada 23-26 iunie la Hotel Pullman

References:

1. Medicinal and therapeutic potential of Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.)   G Suryakumar, A Gupta – Journal of ethnopharmacology, 2011 – Elsevier

2. Inula helenium: A literature review on ethnomedical uses, bioactive compounds and pharmacological activities  V Buza, MC Matei Lațiu, LC Ștefănuț – 2020 – repository.uaiasi.ro

3. The evaluation of antioxidant and antimicrobial effect of Tussilago farfara L. and Cetraria islandica L. E Ivanišová, M Kačániová, J Petrová… – … : Animal Science & …, 2016 – search.ebscohost.com

 4. Determination of antioxidant activity of lichen Cetraria islandica (L) Ach   İ Gülçin, M Oktay, Öİ Küfrevioğlu, A Aslan – Journal of ethnopharmacology, 2002 – Elsevier

5. Recent Advances Regarding the Phytochemical and Therapeutic Uses of Populus nigra L. Buds  B Kis, S Avram, IZ Pavel, A Lombrea, V Buda… – Plants, 2020 – mdpi.com

6. Propolis research and the chemistry of plant products    A Salatino, CC Fernandes-Silva, AA Righi… – Natural product …, 2011 – pubs.rsc.org