Fragilitatea fizica si sarcopenia sunt probleme majore de sanatate publica la populatia varstnica si predictori fideli ai rezultatelor adverse cardio-vasculare. Fragilitatea este un sindrom multifactorial, asociat cu declin functional si cognitiv. Sarcopenia, caracterizata prin pierderea neintentionata a masei musculare scheletice odata cu inaintarea in varsta. Este un factor major, determinant al fragilitatii, dizabilitatii si mortalitatii varstnicilor.
In 2007, Bergman caracterizeaza sindromul de fragilitate drept o vulnerabilitate crescuta la stresurile interne si externe, din cauza deficientelor in sisteme fiziologice multiple, interconectate.
Studii recente au aratat ca disfunctia endoteliala ar putea fi unul din mecanismele de baza ale fragilitatii si sarcopeniei.
Disfunctia endoteliala implica alterarea tonusului vascular, permeabilitatea capilara crescuta cu aparitia de edeme. acumularea de toxine si specii reactive de oxigen, inflamatie crescuta si activarea cascadei coagularii cu risc crescut de infectii, leziuni cutanate, tromboze.
Aceasta are un rol major in dezvoltarea patologiilor cardio-vasculare cum ar fi:
- ateroscleroza,
- sindroamele coronariene acute,
- hipertensiunea arterial,
- tulburarile circulatorii periferice,
- imbatranirea si alterarea troficitatii tesuturilor.
Inflamatia cronica, metabolismul alterat, stresul oxidativ crescut, disponibilitatea scazuta de NO ( oxid nitric), un vasodilatator endogen produs de endoteliu, sunt elemente cheie in afectarea functiei endoteliale la varstnici.
De asemenea, dereglarea circuitelor care implica ARNm joaca un rol important in dezvoltarea disfunctiei endoteliale.
In plus, varstnicii, adesea malnutriti, au un nivel scazut de proteine sangvine, albumina, antioxidanti, vitamine. Cauze care accentueaza aparitia edemelor, a insuficientei venoase circulatorii, cresterea riscului de infectii si tromboze. in special la pacientii imobilizati prelungit la pat.
Venofluid gel
Am utilizat Venofluid gel, un produs revolutionar, pe un lot de 30 pacienti cu varste intre 65-100 ani cu fracturi de femur, imobilizati la pat. In aplicatii sistematice la 4-6 ore, acest produs inovator reuseste sa restabileasca statusul fiziologic la nivelul celulelor endoteliale in lupta cu stresul oxidativ.
Pacientii prezentau edeme importante, echimoze extinse, tulburari trofice microcirculatorii, cu risc major de infectii si tromboze.
Combinatia de principii active fitoterapeutice care actioneaza sinergic in mentinerea unei fiziologii normale endoteliale activeaza microcirculatia. stimuleaza refacerea endoteliala si sustine apararea antimicobiana locala.
Castan
Astfel, aescina, componenta esentiala din Aesculus Hippocastanum, mixtura naturala de saponine, exercita o activitate farmacologica intensa antiedematoasa, antiinflamatorie si venotonica.
Esculina, cumarina naturala, are efect anticoagulant, antiinflamator, antidiabetic, antibacterian.
Urtica Dioica
- prezinta efecte antiinflamatorii, antitrombotice, antioxidante; Centella Asiatica. efect potent de reparare al tesutului conjunctiv vascular ( are in compozitie alcaloizi, uleiuri volatile, acizi grasi, flavonoizi, acid ascorbic, ß- caroteni). accelerand refacerea tesutului conjunctiv si repararea/vindecarea plagilor. Mordica Charantia, prin mordicilina, lecitina cu activitate insulin-like, regleaza nivelul glicemic, iar charantin-antioxidant are un rol antiviral, imunomodulator, antispastic.
Catina
- Hippophae Rhamnoides contine flavonoizi, vitamine C, A,B1,B2, tocoferol. Iar catina are efecte antiinflamatorii si modulatorii imune complexe, cu proprietati de crestere a imunitatii celulare native.
Am folosit Venofluid Gel , aplicatii locale la nivelul membrelor inferioare, la 4-6 ore in mod sustinut
Intr-o spitalizare de 7 zile niciunul din pacienti nu a prezentat complicatii tromboembolice, edemele s-au emis rapid. efectele de diminuare si disparitie a echimozelor fiind vizibile dupa 24-48 ore de la prima aplicare. Nu au fost raportate infectii ale plagii, sindromul inflamator s-a remis in 48-72 ore iar vindecarea plagii a fost accelerata.
De asemenea, a scazut cu peste 50% necesarul de antiinflamatorii nesteroidiene si alte analgetice si a fost posibila o mobilizare precoce si o recuperare mai rapida a acestor pacienti.
Recomandarea de utilizare este una de electie, incepand din primele ore dupa debutul traumei.
Dr S Godeanu