Close

Chimenul este foarte apreciat în terapeutica naturistă datorită proprietăților lui de reglare a funcțiilor stomacului, fiind și un antiinflamator intestinal. Cu mult timp înainte, chimenul era utilizat la vindecarea răcelilor și durerilor de stomac, astăzi el are întrebuințări multiple: tratează anorexia, hemoroizii (pulbere de semințe de chimen), dismenoreea, bronșita, colicile intestinale, reglează menstruația și elimină viermii intestinali. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Chimen)

Chimen proprietăți Rădăcina chimenului este îngroșată, ramificată, fuziformă și are culoarea alburie. Tulpina este dreaptă, cilindrică, înaltă de aproximativ 65 cm, fără perișori pe suprafața ei, cu o culoare verzuie și mai multe ramificații. Frunzele chimenului sunt lobate, cu lobi fini liniari, asemănătoare cu frunzele de coriandru și anason. Fructele sunt formate din două semințe de formă ovoidă, cu culoare cenușie, miros plăcut și gust ușor înțepător. Fructele de chimen sunt bogate în uleiuri volatile, antioxidanți, tanoizi, minerale precum fier, cupru, calciu, potasiu, mangan, seleniu, zinc, magneziu, dar și vitamine vrecum vitamina A, C, E și complexul de vitamine B. Toate aceste elemente îi oferă chimenului următoarele proprietăți: Antispastice; Astringente; Diuretice; Expectorante; Galactogoge (stimulează producția de prolactină, hormon necesar pentru alăptare); Carminative; Stomahice; Vermifuge.
Beneficiile consumului de chimen Întărește sistemul imunitar Datorită conținutului ridicat de uleiuri volatile, vitamine și minerale, chimenul este un adjuvant natural pentru întărirea sistemului imunitar. Combate stările de greață și anemia Fructele de chimen sunt bogate în fier și în compuși organici care ajută la absorbția mai bună a fierului în organism, dar și la ameliorarea stărilor de greață. Înlătură durerile de spate Chimenul negru este un aliat de nădejde împotriva durerilor, în special cele de spate, de genunchi sau articulații. Ai nevoie de puțin ulei de chimen amestecat și miere de albine și puțin oțet, iar cu soluția obținută masezi zonele afectate.
Îmbunătățește digestia Semințele au efect antispastic, iar un consum regulat favorizează funcționarea optimă a digestiei și ajută la eliminarea gazelor din stomac și intestine. Bun în cazul diabetului zaharat Chimenul negru are o funcție importantă în reglarea nivelului de zahăr din sânge și funcționează ca un adjuvant atât în prevenirea, cât și ameliorarea simptomelor diabetului de tip 2. Consumul regulat ajută la reducerea glicemiei și micșorează rezistența la insulină.
Alungă oboseala Preparatele culinare condimentate cu chimen, coriandru sau câteva boabe de piper sunt benefice și au efectul de a revigora organismul, înlăturând stările de oboseală.
Chimen – contraindicații Orice cură trebuie urmată întocmai după indicațiile medicului specialist. În caz contrar, consumul în exces de preparate pe bază de chimen pot avea efecte adverse asupra sistemului digestiv. De asemenea, în concentrații mari, chimenul poate irita pielea.