Rădăcinile de ghimbir conțin gingerol – o substanță care calmează durerea în gât. În plus, ajută la ameliorarea artritei sau a oricărei dureri articulare. Este un bun vasodilatator și analgezic. Este recomandat și în tratamentul migrenelor și a stărilor de vomă. Reduce nivelul colesterolului din sânge. Conține și melatonină, substanță care, fără a da o stare de somnolență ziua, combate insomniile
Numele sau provine din cuvantul singivera dintr-un dialect care se vorbea in sud-estul Indiei in urma cu cateva mii de ani, cuvant care se traduce astazi prin “radacina in forma de corn de cerb”. Ghimbirul apare mentionat in diferite scrieri medicale sanscrite din perioada 1000 – 1500 i.e.n dar este intens mentionat si in medicina chineza pentru ameliorarea manifestarilor digestive neplacute, a tusei sau in calmarea durerilor provocate de reumatism.
Se crede ca indienii si chinezii au cultivat ghimbir ca si o radacinoasa tonica, folosita de peste 2000 de ani pentru a trata multe afectiuni. Dupa ce a luat calea spre Europa, ghimbirul era folosit la scara larga in Imperiul Roman in urma cu 2000 de ani, unde a fost apreciat in special pentru proprietatile sale medicinale. Ca idee, odata ce proprietatile sale curative sunt din ce in ce mai cunoscute, in secolele al XIII-lea si al XIV-lea, valoarea unui kilogram de ghimbir era echivalenta cu costul unei oi.
Din aceste enunturi intelegem practic proprietatile ghimbirului si intelegem cum se foloseste ghimbirul. Mai aflam totodata cum creste ghimbirul. Pe parcursul randurilor care urmeaza vom afla ce se intampla daca bei zilnic ceai de ghimbir, vom descoperi retete cu ghimbir crud, vom afla pentru ce este bun ghimbirul si cum se prepara corect apa cu ghimbir sau pudra de ghimbir.
Ce contine radacina de ghimbir? Proprietatile ghimbirului. Cum se foloseste ghimbirul?
Asa cum am spus anterior, proprietatile benefice ale ghimbirului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Astazi se stie deja ca 100 de grame de ghimbir uscat/pisat contine, in functie de originea plantei unde este cultivata urmatoarele vitamine si minerale:
- 79 calorii;
- 13 mg NA (sodiu);
- 415 mg K (Potasiu);
- 18 g carbohidrati sanatosi;
- 1,7 g zahar neprocesat;
- 1,8 g proteine vegetale;
- 16 mg Ca (Calciu);
- 5 mg Vitamina C in stare pura;
- 0,6 mg Fe (Fier);
- 0,2 mg Vitamina B2 (riboflavina);
- 43 mg Mg (Magneziu);
Datorita acestor vitamine si minerale putem consuma ghimbir cu miere, ghimbir cu lamaie sau putem sa incercam o cura cu ceai de ghimbir sau sa alegem ceaiul de ghimbir cu lamaie de consumat rece cu gheata dimineatax. Altfel spus, la intrebarea cand se bea ceaiul de ghimbir raspunsul potrivit este dimineata daca vrem sa-l consumam rece sau seara daca il preferam fierbinte. Exista o multime de retete cu ghimbir si fiecare dintre noi stie cel putin o reteta ceai de ghimbir
Ce beneficii pentru organism aduce ghimbirul?
Ghimbirul are efect antiinflamator. Se stie asta inca din China antica. Specialistii precizeaza ca mii de ani ghimbirul a fost administrat in special bolnavilor cu artrita reumatoida. Actiunea sa antiinflamatoare l-a recomandat cu succes acestei categorii de bolnavi. In plus, ultimele cercetari au aratat ca cataplasma de ghimbir pusa pe anumite zone musculare inflamate amelioreaza durerea si reda mobilitatea articulara.
Ghimbirul ajuta la eliminarea starilor de greata, voma sau rau de miscare. Ultimele studii au aratat ca peste 90% dintre pacientii cu stari de voma si greata au scapat de aceste senzatii dupa ce au consumat moderat ceai cu ghimbir. In plus, se pare ca radacina de ghimbir ajuta si persoanele care sufera de ameteli si vertijuri. Tot in zona de digestie, ceaiul din radacina de ghimbir s-a dovedit eficient si in tratamentul bolnavilor de gastrita sau care sufereau de balonare.
In plus, ajuta la secretia biliara si la digestie. Practic, o infuzie de cateva minute cu radacini de ghimbir dupa o masa copioasa ajuta la eliminarea gazelor din stomac sau intestine.
Mai mult decat atat, chinezii foloseau pudra uscata de ghimbir ca si afrodisiac. Era amestecat cu miere, cardamon, scortisoara si alte plante aromatice si pus la macerat iar barbatii care il consumau scapau de probleme precum disfunctii erectile. Totodata exista studii in cartile indiene ca ceaiul de ghimbir consumat cu moderatie ajuta la sporirea apetitului sexual, marirea energiei sexuale. Astazi se stie de exemplu ca radacina de ghimbir consumata dupa un anumit calendar ajuta la eliminarea starilor de moleseala, a plictiselii sau este un remediu in caz de anxietate.
Ghimbirul are o multime de beneficii si in zona cosmeticii. Substantele din radacina hranesc epiderma si ii confera finete si suplete. Fiind bogat in magneziu, fosfor si acizi aminati, ghimbirul este omniprezent in formule revitalizante ale cremelor de fata. In plus, moleculele aromatice de ghimbir trimit impulsuri creierului imediat ce ating pielea, relaxand si detensionand musculatura. Terapeutii chinezi foloseau uleiurile aromatice de ghimbir pentru frictionarea zonelor unde se acumuleaza tensiuni negative: tampla, ceafa, incheieturi.
Ce se intampla cand consumam prea mult ghimbir? Ceai de ghimbir contraindicatii
Ce se intampla daca beai ceai de ghimbir zilnic? Stim deja ca ghimbirul in toate formele prezente pentru consum si comercializare, este o planta sigura, dar trebuie evitat abuzul si inainte de a incepe o dieta bazata pe ghimbir trebuie discutat cu un nutritionist sau un medic specialist. Anumite persoane care au consumat produse pe baza de ghimbir in exces au manifestat simptome precum arsuri stomacale, diaree sau crampe. Totodata, atunci cand vorbim de ceai de ghimbir contraindicatii, trebuie sa fim atenti si la varsta persoanelor care il consuma. In plus, in cazul femeilor, atunci cand consumau ghimbir in apropiere de perioada menstruatiei acestea raportau dureri in zona intima si scurgeri menstruale suplimentare. Datorita substantelor volatile, ghimbirul folosit in exces pe piele poate provoca iritatii, urticarii sau chiar dermatita de contact in cazul persoanelor cu pielea sensibila. Nu se recomanda consumul de ghimbir in cazul persoanelor care sufera de diabet. Se pare ca radacina de ghimbir poate creste nivelul de insulina si / sau scadea glicemia, drept urmare ar putea interactiona cu medicamentele pentru diabet.