LEURDA C o m p o z i ţ i e c h i m i c ă , întrebuinţări. Planta conţine un principiu activ la nivelul musculaturii uterine, dar încă neidentificat structural. Se conţine ulei volatil, fitoncide, vitamina C, săruri minerale. Produsul vegetal se foloseşte pentru mărirea tensiunii arteriale, elimenarea toxinelor din organism (combate intoxicaţia cu nicotină), activează peristaltismul intestinal, este vermifug, febrifug. (Anatolie Nistreanu Atlas plante medicinale)
Leurda (Allium ursinum) este o plantă care apare primăvara și al cărei miros si gust seamănă cu cel al usturoiului, insa sunt putin mai delicate. Din acest motiv mai este numită și usturoiul sălbatic. Frunzele de leurdă sunt verzi și lucioase și cresc direct din pământ, fără tulpină aferentă.
Consumul de leurdă, atât în mâncăruri gătite, cât și ca remediu naturist, are tradiție în mai multe țări din Europa. Așadar, aceasta este folosită de secole drept tonic pentru organism, grație proprietăților antiseptice, antibacteriene și purifiante. La fel ca usturoiul, leurda poate avea un impact benefic asupra colesterolului mărit și hipertensiunii, așa încât un consum regulat poate reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare. In plus, un studiu a evidentiat si faptul ca leurda poate avea un efect benefic in tratarea afectiunilor gastrointestinale ușoare.
Ce este leurda și ce nutrienți conține?
Leurda este una dintre plantele vedetă ale primăverii, în special fiindcă se folosește proaspătă, în plin sezon. Pe teritoriul României, leurda este considerată o plantă comestibilă și medicinală, fiind folosită ca atare in salate, dar si pentru aromarea preparatelor, ca un condiment verde, dar și în diverse remedii naturiste.
Aceasta are un gust și un miros asemănătoare cu ale usturoiului, însă nu la fel de intens și fără iuțeala specifică usturoiului. Frunzele sunt plate, ovale, de un verde intens, iar planta poate fi recunoscută cu ajutorul unor flori mici, albe.
Majoritatea nutrienților sunt conținuți de către frunze, singura parte a plantei pe care o consumăm. Leurda conține sulfură de alil (substanța care îi oferă mirosul specific), carotenoizi, vitaminele A și C, uleiuri volatile și săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu și cupru.
Beneficiile leurdei pentru organism
Principala acțiune apreciată a leurdei este cea depurativă. Așadar, există o tradiție transmisă din bătrâni care sugerează că un consum regulat de leurdă ajută la curățarea sistemului digestiv și a sângelui, favorizând eliminarea toxinelor. Leurda are și efecte antiseptice, antibacteriene și antifungice cunoscute, care sunt similare cu cele ale usturoiului. Din acest motiv, leurda este un aliat important în tratarea virozelor și răcelilor de primăvară.
Tot asemenea usturoiului, leurda acționează în mod activ în cazul viermilor intestinali, a diareei, indigestiei, balonării și colicilor abdominali. De asemenea, există multe remedii naturiste pe bază de leurdă pentru tratarea acestor afecțiuni, pe care le poți utiliza în afara sezonului de leurdă.
Tototdată, leurda este utilă și pentru sănătatea rinichilor. Printr-un consum regulat de leurdă se poate elimina excesul de acid uric și se poate favoriza urinarea și vindecarea infecțiilor urinare. În caz de infecție urinară sau exces de acid uric. De asemenea, este recomandat să îi comunici dacă urmezi un regim cu leurdă sau consumi un remediu pe bază de leurdă, în paralel cu tratamentul medicamentos.
Printre beneficiile asupra sistemului cardiovascular se numără și scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și favorizarea dizolvării plăcilor de colesterol, dar și fluidificarea sângelui și, implicit scăderea riscului de tromboză sau de accident vascular.
Nu în ultimul rând, leurda îmbunătățește memoria și atenția, tratează insomnia și este recomandată deseori în cazurile de astenie de primăvară, datorită proprietăților tonifiante și curative.
Un studiu a urmarit efctele usturoiului sălbatic european (Allium ursinum) asupra sistemului gastrointestinal, comparat spasmolitic, antimicrobian și antioxidant. S-a urmarit in special activitatea antimicrobiană pe bacterii și ciuperci Gram-pozitive și Gram-negative selectate prin metoda de microdiluție și capacitatea antioxidantă prin testul de captare a radicalilor DPPH.
S-a descoperit că extractele de usturoi sălbatic scad tonusul bazal ileal. Deoarece relaxarea contracțiilor induse de K+ a fost similară cu cea cauzată de papaverină, efectul spasmolitic observat a fost cel mai probabil mediat prin inhibarea canalului Ca2+.
Toate probele au prezentat un anumit potențial antioxidant și activitate antimicrobiană puternică împotriva tulpinilor enteropatogene testate. (Salmonella enteritidis a fost cea mai sensibilă, urmată de Escherichia coli, Proteus mirabilis și Enterococcus faecalis).
Asadar, pe lângă alte efecte de promovare a sănătății deja stabilite, usturoiul sălbatic ar putea fi util în tratamentul tulburărilor gastrointestinale ușoare.
Exista in farmacii sau magazinele naturiste si capsule pe baza de leurda uscata, pentru cei care nu pot consuma leurda dintr-un motiv sau altul, fie din cauza intolerantei, preferintelor de gust.
În acest scop,se aplică tehnologia de congelare prin pulverizare astfel incat incorporarea extractul de usturoi sălbatic (A. ursinum) în microparticule (MP). Protejeaza compușii activi valoroși. Pastreaza biodisponibilitatea orală. Prin aceasat procedura se realizeaza doar o scădere minoră a conținutului de compuși activi (alicină și S-metil metantiosulfonat) și se menține o activitate antimicrobiană bună.
Cum consumăm leurda?
Experții în nutriție recomandă ca leurda să fie consumată în special proaspătă, pentru că în urma gătirii sau deshidratării se pierd multe dintre substanțele active și din nutrienții conținuți de plantă, în special vitaminele. Așadar, poți adăuga frunzele proaspete de leurdă în salate, în diferite combinații, cum ar fi în salate răcoritoare de legume, sau în salate calde, cu piept de pui, boabe de năut coapte sau alte surse sănătoase de proteină.