Musetelul Proprietati:
antiinflamatoare
antiseptice
analgezice
antihistaminice
cicatrizante și gastrice
acțiune antiseptică și decongestivă anorectal
tonic capilar
Uz intern – Bun sedativ antispasmatic și stimulent în cistite, în tratamentul enterocolitelor, gastritelor, dismenoreelor, diareei, colicilor intestinale, infecțiilor renale, în boli ale ficatului, în unele stări alergice, în astmul bronșic al copiilor.
Uz extern Are multiple întrebuințări sub formă de cataplasme, gargară, clisme, băi în diferite afecțiuni : arsuri, hemoroizi, răni, dureri de gât, diferite ulcerații ale pielii, abcese dentare, calmează tenurile înroșite și iritate. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Musetel)
Inainte de a incepe un tratament trebuie sa afli exact ce continea ceaiul de musetel si cum se obtine tinctura de musetel. Florile de musetel contin aproximativ 120 de compusi, iar o parte sunt extrem de benefici corpului uman. Pe langa acidul salicilic, vitamina A, riboflavina, minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, mangan si sodiu), planta de musetel mai contine si alte principii active importante, intre care flavonoizi, terpenoizi, cumarine si spiroeteri. Iata, potrivit unui studiu publicat in Molecular Medicine Report1, care sunt principalii compusi activi care se regasesc in musetel:
- alfa-bisabolol (α-bisabolol) – este un compus chimic care se regaseste in cantitati mari in florile de musetel. Studiile2 au stabilit ca are un important rol antiinflamator, antibacterian, antiiritant si antialergic.
- camazulena – este un compus care se regaseste doar in musetel si este format prin distilarea unui alt compus, numit matricina. Camazulena ofera musetelului proprietati antiinflamatorii.
- apigenina – una dintre cele mai importante substante chimice care se regasesc in ceaiul de musetel, apigenina a castigat tot mai multa popularitate in ultimii ani. Potrivit unor studii3, asta se datoreaza rolului pe care il are acest compus chimic in actiunea de suport in inhibarea activitatii de diviziune anormala a celulelor. Alte efecte ale apigeninei sunt antivirale, antioxidante si antiinflamatoare.
Ce boli trateaza florile de musetel? Cum se obtine extractul de musetel?
Ce boli trateaza florile de musetel sau cum se obtine extractul de musetel sunt doar cateva intrebari la care vom raspunde. Ceaiul de musetel facut din florile plantei are o culoare galben-aurie si are o aroma placuta. Acest remediu din musetel poate ameliora numeroase probleme de sanatate, cum ar fi cel din sfera intestinala, anexietatea, insomnia si multe altele.
Musetelul are puternice proprietati antispasmodice si antiinflamatoare, care sunt eficiente in tratarea crampelor la stomac, cat si a crampelor intestinale. De asemenea, ceaiul de musetel reduce problemele legate de tranzitul intestinal si amelioreaza si senzatia de balonare. La recomandarea medicului fitoterapeut, consumul de ceai de musetel poate trata probleme precum sindromul de colon iritabil, gastroenterita si greata.
Ceaiul de musetel este un remediu excelent pentru insomnie si tulburari de somn. Proprietatile usor sedative ale plantei te vor ajuta sa adormi mai repede si sa dormi mai bine. Consumul regulat de ceai de musetel, sub indrumarea medicului fitoterapeut, te poate ajuta sa te bucuri de un somn mai bun.
Ceai de musetel – beneficii pentru organism
Poate ca toti stim la ce ajuta acel ceai de musetel dar vom povesti pe larg de anumite beneficii. Cum se obtine cel mai bun ceai de musetel? Pentru o cana de 200 de ml de apa ai nevoie de o lingurita de musetel uscat sau 3,4 lingurite de musetel proaspat. Incalzeste apa, aproape de temperatura de fierbere, 90 de grade Celsius, adauga florile de musetel si lasa totul la infuzat pentru 3-4 minute.
Care sunt beneficiile ceaiului de musetel?
Ceai de musetel imbunatateste digestia. Consumul regulat de ceai de musetel are un efect benefic asupra digestiei si poate scadea riscul aparitiei disconfortului abdominal si al anumitor probleme gastrointestinale. De asemenea, datorita proprietatilor antiinflamatorii, musetelul amelioreaza si crampele, si diareea, potrivit unor studii.
Totodata florile de musetel in diferite combinatiii si preparate reduc nivelul zaharului din sange. Ceaiul de musetel consumat cu regularitate poate ajuta la prevenirea distrugerii celulelor pancreasului, obicei care apare atunci cand nivelul de zahar din sange este prea ridicat fata de limita normala. Acest lucru poate duce la un risc mai mic de aparitie a complicatiilor legate de diabet. Un studiu realizat in anul 2008 a aratat ca ceaiul de musetel ar putea ajuta la scaderea nivelului glicemiei si a riscului de complicatii cauzate de diabet.
Ceaiul de musetel imbunatateste sanatatea inimii. Datorita continutului ridicat de antioxidanti denumiti flavonoizi, ceaiul de musetel contribuie la reducerea tensiunii arteriale si la mentinerea colesterolului in limite normale, potivit unui studiu publicat in anul 2015. In caz contrar, acesti factori pot determina aparitia bolilor de inima.
Cum se foloseste ceaiul de musetel in dermatocosmetica?
Multi vor sa stie cum se foloseste ceaiul de musetel in dermatocosmetica si in probleme legate de piele si ten. Extractul de musetel actioneaza asupra tuturor tesuturilor din organism, in principal asupra pielii si a membranelor mucoase. Extractul de musetel este foarte util in tratarea pielii uscate, pruriginoase sau inflamate. Acesta poate fi utilizat si pentru calmarea si tratarea acneei.
Pentru par
Datorita substantelor antibacteriene, ceaiul de musetel face minuni la nivelul scalpului, mai ales daca ai un scalp incarcat, faci des coji si matreata. Parul se poate mentine frumos si sanatos, cu ajutorul ceaiului de musetel. Dupa spalarea cu sampon potrivit parului tau, se recomanda clatirea cu ceai de musetel.
Acesta ajuta la curatarea scalpului gras, la eliminarea matretei, la sanatatea parului prin stumularea cresterii acestuia. De asemenea, pentru femeile blonde, care vor sa obtina o culoare mai deschisa, mai calda pentru par, dar nu vor sa se vopseasca, se recomanda spalarile dese cu ceai de musetel, astfel parul de deschide in nuante foarte placute.
Pentru ten iritat si acnee
Ceaiul de musetel ajuta pe plan extern la calmarea tenului iritat sau inrosit, dar de asemenea lupta impotriva acneei. Ceaiul de musetel este metoda naturala de a scapa de acnee. Tamponeaza-ti fata si gatul cu o discheta imbibata in ceai de musetel, iar acesta va inlatura grasimile si impuritatile de pe fata si va avea rol cicatrizant.
Pentru ochi si ochii rosii
Ceaiul de musetel este un remediu natural si pentru ochii rosii si sensibili la lumina. Lasa sa dea apa in clocot si adauga florile de musetel. Cand apa s-a racit la temperatura camerei, imbiba cateva tampoane de bumbac in ceai, aseaza-le pe ochi si lasa-le sa actioneze 10 minute pentru ca musetelul sa calmeze si sa vindece ochii tai iritati.
Beneficiile aduse pielii de florile de musetel
Dupa cum am vorbit anterior, florile de musetel si planta de musetel contin o multime de uleiuri volatile benefice pielii. Uleiurile esentiale obtinute din musetel sunt utilizate pe scara larga in industria cosmetica si in aromoterapie. Chamazulenul din compozitia musetelului este cel care are rol dezinfectant, antiinflamator, emolient, decongestiv si antialergic.
Bisabololul continut de musetel are in plus si rol antibacterian. Din acest motiv este des intalnit in compozitia mastilor cosmetice, cremelor si unguentelor. – Cremele care au in compozitia lor si extract de musetel ajuta la hidratarea si hranirea pielii si pot fi utile in calmarea tenurilor inrosite si iritate.
Extractul de musetel este un adjudvant in tratamentul inflamatiilor si al iritatiilor produse de acnee pe fata si corp. Alaturi de o buna ingrijire a pielii si alte tratamente prescrise de dermatolog, extractul de musetel va poate fi de mare ajutor in vindecarea acneei.
Extractul de musetel actioneaza asupra tuturor tesuturilor din organism, in principal asupra pielii si a membranelor mucoase. Extractul de musetel este foarte util in tratarea pielii uscate, pruriginoase sau inflamate. Acesta poate fi util si in calmarea inflamarii si iritatiilor pielii acneice, chiar daca eficienta extractului de musetel nu a fost demonstrata clinic.
Ceai de musetel contraindicatii.
Desi planta de musetel are multiple beneficii pentru sanatate, trebuie sa stim cateva lucruri. Florile de musetel nu trebuie consumate de femeile insarcinate. Studile au aratat ca musetelul trece in laptele matern si poate afecta sistemul digestiv al bebelusului, deci trebuie consumat cu precatutie de mamicile care alapteaza.
Musetelul nu trebuie utilizat de persoanele asmatice si cele care sufera de alergii la polenul acestei plante sau a altor plante similare (galbenele, arnica). Persoanele care sunt sensibile la aceste plante pot suferi alergii respiratorii si cutanate severe.