Cand revedem o cunostinta, dupa o perioada indelungata de timp, observam modificari in expresia somaticului si, nu numai, care suprapuse peste imaginile din trecutul mai mult sau mai putin indepartat, si filtrate prin memorie, duc la concluzia formata dintr-un singur cuvant – IMBATRANIRE
Descoperim un mers mai lent, mai ezitant, mai putin elastic, reactii mai putin adecvate, privirea mai putin agera. Motorul care contribuie din plin la demolarea sistemului osteoarticular se numeste OSTEOPOROZA, caracterizata prin pierdere de masa osoasa, deteriorare structurala a osului tisular, fragilitate osoasa cu risc de fractura (sold, coloana vertebrala, antebrat). Osul se consolideaza pana la inceputul perioadei de adult, existand o multitudine de factori care influenteaza metabolismul acestuia: hormoni, factori de crestere, ereditate, exercitiu fizic, nutritia, aportul de calciu, magneziu, siliciu, vit D, A, varsta (inclusiv menopauza), fumatul, medicamentele anticonvulsivante, corticosteroizii.
Dupa menopauza, se instaleaza deficitul de estrogeni cu cresterea resorbtiei de Ca la nivelul osului prin geneza de osteoclasti. Femeile au riscul de 30-50% pentru a suferi o fractura, iar barbatii 15-30%.
Osteoporoza a devenit o problema globala, la femei si barbati, remarcandu-se la varste mai inaintate dificultati majore, raportate nu numai la aparatul locomotor, ci si la nivel neurocognitiv
(comunicare, afectiune, stari de depresie repetate, etc).
Tratamentul osteoporozei poate incepe la nivel de exercitii fizice, continua cu regim alimentar sustinut cu suplimente alimentare si farmacoterapie. O perioada de timp s-a folosit tratamentul estrogenic, la femei in perioada menopauzei, dar datorita efectelor secundare, s-a renuntat. Ca terapii adjuvante, s-au administrat calciu, vitamina D3, vitamina K.
Coada calului este un remediu oriental binecunoscut si utilizat sustinut in India si China. Are in compozitie alcaloizi, tanini, fitosteroli, triterpenoizi, flavonoizi, acizi fenolici.
- Flavonoizii si triterpenoizii au fost studiati in vivo si in vitro pentru efectele de pastrare a masei osoase la pacientii cu deficit estrogenic indus si la pacientii cu gerontologici. Dintre flavonoizi enumeram izoquercetinul, kaempferol, luteolin, apigenin. Acestia previn pierderea masei osoase.
- Triterpenoizii – acidul oleanolic, acidul betulinic, acidul ursolic. Acestia stimuleaza celulele osteoblastice pentru a creste masa osoasa.
- Quercetinul si kaempferolul au efect anaebolic asupra proliferarii si diferentierii osteoblastilor.
- Quercetinul si kaempferolul activeaza mecanismul antiinflamator, inhiband diferentierea osteoclastilor.
- Quercetinul inhiba generarea de ROS, avand drept rezultat actiune antiosteoclastica.
- Luteolinul si apigenina stimuleaza proliferarea osteoblastilor si diferentierea lor.
- Apigeninul creste continutul de colagen din matricea osoasa si inhiba functia osteoclastilor indusa prin osteoblasti prin inhbitia productiei TNF alfa de catre osteoblasti
- Luteolina scade diferentierea mononuclearelor din maduva in osteoclasti si inhiba activitatea resorbtiva osoasa din osteoclastii diferentiati.
- Acidul oleanoic, factor osteoprotector la sobolanii ovarectomizati, osteoporotici. Stimuleaza diferentierea osteoblastilor in tesutul mezenchimal
- Acidul betulinic stimuleaza diferentierea si minerealizarea celulelor osteoblastice
- Acidul ursolic stimuleaza diferentierea si mineralizarea osteoblastilor in vitro.
- Stresul oxidativ stimuleaza diferentierea osteoclastilor cu resorbtie osoasa crescuta.
Matricea osoasa alcatuita din 2 faze: faza minerala asigura rigiditate, iar cea organica, prin fibrele de colagen, dispun de abilitatea de a absorbii energia. Colagenul este cea mai abudendenta proteina regasita in matricea osoasa asigurand flexibilitatea scheletului. Modificarile de colagen afecteaza proprietatile mecanice ale osului si creste susceptibilitatea la fracturi. Modificari in proprietatile colagenului altereaza cantitatea si depozitarea de minerale.
In osteoporoza postmenopauza, volumul fractiei minerale diminuat prin raportul colagenului matur si imatur afectat (collagen crosslinks), fiind afectate de turn over-ul tisular, aceasta contribuind la fragilitatea masei osoase. Siliciul este implicat in formarea osului prin sinteza si stabilizarea colagenului. Siliciul este necesar functionarea enzimei prolilhidroxilaza, enzima importanta pentru stabilizarea colagenului, care induce formarea de legaturi de hidrogen mediate prin legaturi de apa (bridging water molecules). Siliciul stimuleaza condroblastul (cartilage forming cells) pentru a depozita proteinele si alte materiale ale matricei osoase.
In medicina orientala, recomandarea plantei coada calului este o practica uzuala si are ca scop intarirea oaselor si prevenirea osteoporozei prin siliciul organic, care reprezinta 25% din greutatea plantei uscate Coada calului contine si compusi fenolici cu rol constructiv in metabolismul osos.
Osteoporoza e o tulburare multifunctionala prin care sindromul inflamator insoteste stresul oxidativ.
Proteina C reactiva, interleukina 6( IL6), TNF alpha si oxidul nitric sunt factori implicati in osteoporoza. Metabolitii antioxidanti, ca si antiinflamatoarele, scad riscul de osteoporoza.
Subliniem ca extractul de coada calului reduce dezvoltarea osteoclastilor, atat prin precursorii de osteoclasti, cat si in culturile de osteoclasti.
Coada calului, fiind bogata in siliciu, mineralizeaza osul, doza recomandata fiind de 10 mg/zi, observandu-se la femeile in premenopauza, in tratament o crestere a densitatii osului.
Important de mentionat ca nivelul de Ca, oricat ar fi de ridicat, nu are nici un rol asupra tesutului de colagen, siliciul fiind implicat inca din stadiile precoce in calcificarea osului
Deficitul de siliciu precede deficitul de Ca cu pierderea elasticitatii tisulare, siliciul ajutand la absortia si utilizarea calciului in organismul uman
In concluzie, Coada calului reprezinta un ingredient vital in formarea de os si cartilaj, previne debutul osteoporozei, iar siliciul reprezinta un material esential pentru formarea de colagen, iar la nivel molecular este implicat in formarea de mucopolizaharide. In cartilajul articular si in tesutul conjuctiv, intervine in mineralizare si osificare, care incepe in ariile calcificate, cu nuclei de polizaharide activati, impreuna cu prolilhidroxilaza, fiind responsabil pentru sinteza de os, cartilaj si colagen, impreuna cu osteoblastii, condroblastii si fibroblastii.
Deficitul de siliciul a fost asociat cu continutul scazut de glicozoaminoglicani din colagen. In locurile de mineralizare osoasa, raportul de calciu/siliciu este de 0,7 la inceput, apoi scade pe parcurs
Mineralizarea osoasa este proportionala cu continutul de siliciu (acid ortosilicic) si joaca un rol cheie in calcificarea osoasa ( Carliste, 1960) fiind o relatie stransa siliciu-osificare.
Siliciul intervine in normalizarea aminoglicanului in colagen, colagenul fiind folosit ca matrice in formarea de tesut cartilaginos si osos.
Calciu si Coada calului, este un produs clasic ELIDOR, care intruneste criteriile esentiale pentru eficienta terapeutica la pacientul aflat intr-o situatie in care parametrii fiziologici sunt tot mai afectati de ceea ce a fost perceput ca imbatranire
Usurinta de administrare, 3-6 cpr/zi, ca si efectele terapeutice complexe si salutare , in acelasi timp, confera acestui produs, sansa de a imbunatatii calitatea vietii prin diminuarea si intarzierea instalarii osteoporozei, care asa cum spune si titlul articolui, reprezinta un DEMOLATORUL INSIDIOS AL CITOARHITECTURII OSTEOARTICULARE, iar consecintele cumulate in timp nu se multiplica, ci se multiplica inabilitatile individului la varste mai inaintate, legate de mobilizare si de indeplinirea sarcinilor elementare, atat cu caracter socio profesional, cat si cele din cadrul familiei.
Osteoporoza reprezinta un adevarat flagel al civilizatiei, motiv pentru care vom reveni si cu alte articole pentru a evita consecintele dramatice ale destructurarii osteoarticulare.
Autor
dr Sorin Godeanu, medic primar ATI, doctor farmacognozie UMF Davila
Add Comment