OREGANO Compoziţie chimică , întrebuinţări. Produsul vegetal conţine ulei volatil, tanin, antociane, flavone, în acid ascorbic. Produsul vegetal posedă acţiune antiseptică, stomahică, antispastică şi se găseşte în compoziţia speciilor antibronşitice, sudorifice şi sedative. Uleiul volatil posedă proprietăţi antimicrobiene. (Anatolie Nistreanu Atlas plante medicinale)
Cele mai importante calitati ale Oregano-lui sunt: antispastic, antiseptic, tonic, stimulativ, antifungic. In fitoterapie sunt utilizate partile aeriene ale plantei, ce se recomanda a fi recoltate la inceputul lunii iulie, cand apar primele flori. Pe langa uzul medicinal, aceasta planta este un condiment foarte apreciat si aromat.
Uz intern:
– infectii bacteriene si fungice (foarte eficient in combaterea ciupercii candida albicans), infectii urinare, infectii pulmonare, infectii intestinale, tuse, bronsita, indigestii, flatulente – sub forma de infuzie.
Uz extern:
– dureri reumatice, migrene, dismenoree – sub forma de comprese locale sau ulei de masaj.
Produse care au in componenta OREGANUM: tinctura de OREGANUM,