Close

SALCAM  C o m p o z i ţ i e c h i m i c ă , întrebuinţări. Intrucat au proprietati antitusive, preparatele si suplimentele alimentare pe baza de flori de salcam pot fi utilizate pentru lupta contra tusei si a durerilor de gat sau a altor afectiuni respiratorii usoare. Florile de salcam pot fi folosite in produse pentru igiena orala, precum apa de gura, pentru proprietatile lor de a reduce inflamatiile orale si gingivita. Din florile de salcam se extrag substante ce au aport in vindecarea leziunilor. Unii oameni de stiinta considera ca alcanoizii, flavonoidele si glicozidele din acestea pot sprijini ameliorarea ranilor. Specialistii sunt de parere ca florile de salcam au proprietati calmante, antispastice, alcanizante si cicatrizante. Ele contin vitamine, carotenoizi, glucide, minerale si uleiuri volatile, acid clorogenic, acid cafeic, taninuri.

Printre substantele care se remarca in cadrul compozitiei florilor de salcam sunt robinina si acacina. Acestea sunt, mai exact, doua glicozide flavonice. Uleiurile volatile care sunt extrase din florile de salcam contribuie la reducerea starilor specifice anxietatii si stresului.

Ce beneficii au florile de salcam?

Florile de salcam au beneficii multiple, printre care se afla faptul ca, datorita aromei lor specifice, pot ameliora simptomele usoare de anxietate si iritabilitate. Astfel, se folosesc in aromaterapie, indeosebi pentru a restabili starea de liniste si facilitarea somnului. Iata pentru ce mai pot fi folosite florile de salcam:

Contribuie la calmarea durerilor de stomac

Ceaiul de flori de salcam uscate are rol in combaterea crampelor abdominale si a inflamatiilor la nivel gastrointestinal. Se poate consuma in caz de gastrita, ulcer duodenal, colita. Chiar daca este vorba despre ceai, se recomanda administrarea acestuia numai la recomandarea medicului.

Ajuta la diminuarea inflamatiilor orale

Florile de salcam pot fi folosite in produse pentru igiena orala, precum apa de gura, pentru proprietatile lor de a reduce inflamatiile orale si gingivita

Sunt utile in lupta cu tusea si durerile in gat

Intrucat au proprietati antitusive, preparatele si suplimentele alimentare pe baza de flori de salcam pot fi utilizate pentru lupta contra tusei si a durerilor de gat sau a altor afectiuni respiratorii usoare. Se recomanda insa acordul medicului pentru administrarea lor.

Au rol in vindecarea leziunilor

Din florile de salcam se extrag substante ce au aport in vindecarea leziunilor. Unii oameni de stiinta considera ca alcanoizii, flavonoidele si glicozidele din acestea pot sprijini ameliorarea ranilor. Preparatele ce au in componenta flori de salcam sunt utilizate si in lupta contra herpesului, eczemelor si leziunilor ulceroase. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru obtinerea unor rezultate concludente.

Proprietati

Proprietatile florilor de salcam

Specialistii sunt de parere ca florile de salcam au proprietati calmante, antispastice, alcanizante si cicatrizante. Ele contin vitamine, carotenoizi, glucide, minerale si uleiuri volatile, acid clorogenic, acid cafeic, taninuri. 

Printre substantele care se remarca in cadrul compozitiei florilor de salcam sunt robinina si acacina. Acestea sunt, mai exact, doua glicozide flavonice. Uleiurile volatile care sunt extrase din florile de salcam contribuie la reducerea starilor specifice anxietatii si stresului.

Modalitati de consum si utilizari

Exista mai multe modalitati in care se consuma sau se utilizeaza florile de salcam, astfel:

In gastronomie

Florile de salcam se pot adauga crude in salate sau in preparate dulci, precum gogosi, briose, tarte. 

In fitoterapie

Florile de salcam se prepara in mai multe feluri – ceaiuri, tincturi, macerate, uleiuri esentiale. De regula, sunt indicate pentru ameliorarea durerilor de cap usoare, impotriva obosealii, pentru a favoriza somnul, contra anxietatii, pentru a lupta cu infectiile genitale, ulcerul, gastrita, tusea. 

Ceaiul din flori de salcam se utilizeaza in caz de gastrita hiperacida, hernie hiatala, ulcer gastric si duodenal, colici intestinale. Este insa necesar acordul medicului inainte de a consuma ceaiul de acest tip.

Tinctura se poate utiliza in ameliorarea mai multor afectiuni:

  • De tip digestiv, precum gastrita, ulcer gastric, diaree, constipatie. De regula, se asociaza cu o cana de ceai de galbenele;
  • Afectiuni ale aparatului respirator: bronsita, astm bronsic, pneumonie, laringite, faringite, traheite. In aceste situatii, tinctura de flori de salcam se consuma impreuna cu ceaiul de tei;
  • In caz de afectiuni precum spondiloza, gonartroza, artroza, se poate asocia cu ceaiul de salcie. 

Contraindicatii 

De regula, florile de salcam, atat ca ingredient in preparate, cat si in suplimente alimentare, nu au efecte adverse in cazul majoritatii persoanelor. Cu toate acestea, se recomanda consultul medicului inainte, intrucat numai un specialist este in masura sa constate daca sunt sau nu sigure pentru particularitatile organismului tau. 

Produsele pe baza de flori de salcam sunt contraindicate persoanelor alergice la polen, femeilor insarcinate, deoarece pot ingreuna absorbtia fierului in organism, si persoanelor care se confrunta cu hipoaciditate gastrica.