Close

SALVIE   Compoziţie chimic, întrebuinţări. Principiul activ de bază este uleiul volatil. Afară de aceasta se conţin substanţe tanante, acizii ursolic şi oleanolic, flavonozide, vitamina C, enzime, lipide. Frunzele de salvie se f o l o s e s c c a a n t i n e v r a l g i c , hipoglicemiant şi coleretic, de asemenea ca antisudorific. Sub formă de gargarisme se utilizează în tratamentul anginei, ca antiinflamator bucal şi faringian. (Anatolie Nistreanu   Atlas plante medicinale)

Salvia este o planta. Exista multe specii de salvie, cele mai frecvente sunt salvia comuna (Salvia officinalis) si salvia spaniola (Salvia lavandulaefolia). Numele de salvie vine din latinescul „salvere” si inseamna „a vindeca”. Deloc intamplator daca ne gandim ca salvia este folosita inca din Antichitate ca planta medicinala pentru a trata o gama larga de afectiuni (grecii antici o foloseau ca tratament pentru declinul cognitiv). Salvia este folosita astazi in mai multe moduri:

  • antiseptic, astringent (gestioneaza transpiratia excesiva).
  • in diverse tratamente: dismenoree, diaree, amigdalita, dureri in gat, astm, menopauza, probleme digestive, depresie.
  • se aplica direct pe piele pentru boli gingivale (gingivită de exemplu).
  • sub forma de condiment si sursa de ulei (folosit ca parfum in sapunuri si parfumuri). 

In prezent, oamenii de stiinta studiaza utilizarea extractelor de salvie pentru prevenirea sau tratarea unor afectiuni comune (colesterol ridicat, afectiuni inflamatorii, sau manifestari ale menopauzei).

In acest articol explicam care sunt compusii salviei, care sunt beneficiile si contraindicatiile acestei plante si cum interactioneaza cu alte substante active. Pe scurt, explicam modurile in care salvia poate fi consumata in siguranta.

Beneficiile salviei

SALVIA - antiseptic, astringent (gestioneaza transpiratia), adjuvant in: dismenoree, amigdalita, menopauza, probleme digestive, depresie,etc

Salvia se consuma proaspata, uscata sau sub forma de ulei si se considera ca are numeroase beneficii. Iata-le pe cele mai importante:

Contine multi nutrienti

O lingurită de salvie macinata (0,7 grame) contine:

  • calorii 2;
  • proteine 0,1 g;
  • carbohidrati 0,4 g;
  • grasime 0,1 g;
  • vitamina K 10% din doza zilnica recomandata;
  • fier 1,1% doza zilnica recomandata;
  • vitamina B6 1,1% doza zilnica recomandata;
  • calciu: 1,1% doza zilnica recomandata;
  • magneziu: 1,1% din doza zilnica recomandata.

Salvia mai contine doze mici de zinc, cupru, vitaminele A, C, E, acid cafeic, acid rozmarinic, acid elagic, rutina.

Contine antioxidanti

Antioxidantii sunt molecule care ajuta la fortificarea apararii organismului, neutralizand radicalii liberi, elemente potential nocive asociate bolilor cronice. De asemenea, antioxidantii imbunatatesc functiilor creierului. Salvia contine peste 160 de polifenoli, compusi chimici pe baza de plante care actioneaza ca antioxidanti. Exista un studiu care demonstreaza ca ceaiul de salvie baut de 2 ori pe zi creste semnificativ efectul antioxidantilor si de asemenea scade colesterolul total si colesterolul rau (LDL), in schimb creste colesterolul bun (HDL)

Sustine sanatatea orala

Salvia are efecte antimicrobiene care neutralizeaza microbii placii dentare. Unele studii demonstreaza ca apa de gura pe baza de salvie poate indeparta bacteriile care sunt cauzatoare de carii. Alte cercetari au evidentiat ca salvia poate trata infectii la nivelul gatului, abcese dentare, infectii gingivale, ulcere bucale, cu toate acestea este nevoie de cercetari suplimentare pentru a se trage concluzii in acest sens.

Amelioreaza simptomele menopauzei

In timpul menopauzei se inregistreaza un declin al estrogenului, ceea ce cauzeaza disconfort (bufeuri, transpiratie, uscaciune vaginala, iritabilitate). Se crede ca salvia amelioreaza aceste simptome, compusii din salvie avand proprietati asemanatoare estrogenului.

Reduce nivelul de zahăr din sange

In mod traditional, frunzele de salvie sunt folosite ca remediu impotriva diabetului zaharat. Cu toate acestea, nu exista suficiente dovezi pentru a demonstra ca salvia este un tratament care amelioreaza aceasta afectiune.

Sustine memoria si sanatatea creierului

Salvia ar putea sa sustina functionarea creierului si memoria. In diversele studii facute, pacientii care au luat extract de salvie au avut rezultate mai bune la testele de masurare a memoriei, rezolvare de probleme, rationamente si alte abilitati cognitive. La adulti (indiferent de varsta) salvia pare sa imbunatateasca memoria si functia creierului.

Protectie impotriva unor tipuri de cancer

Cancerul este o cauza principala de deces in care celulele cresc anormal. Studiile pe animale au demonstrat ca salvia poate lupta impotriva diverselor tipuri de cancer (cancer de colon, cancer de ficat, cancer de piele). In aceste studii s-a demonstrat ca extractul de salvie suprima cresterea celulelor canceroase si stimuleaza moartea celulelor. Chiar si asa, mai sunt necesare numeroase studii si cercetari pentru a demonstra ca salvia este eficienta in lupta impotriva cancerului la om.

Alte potentiale beneficii ale salviei:

Produse care au in componenta SALVIE: GHIMBIR si SALVIE, APA DE GURA, MENOMARIN BUFEURI,