Close

URZICA   C o m p o z i ţ i e c h i m i c ă , întrebuinţări. Frunzele conţin vitaminele C, K, B2, carotenoide, acid pantotenic, deasemenea glucide, clorofilă, săruri minerale. Este utilizată pentru proprietăţile sale antianemice, hemostatice, antidiabetice, diuretice şi colagoge. Mai importantă însă este pentru extracţia -carotenului, ca sursă de provitamină A şi pentru obţinerea clorofilei.  (Anatolie Nistreanu   Atlas plante medicinale)

Ce este urzica?

Urzica sau „Urtica dioica” este o planta erbacee perena ce apartine familiei Urticaceae, din ordinul Rosales, care conține aproximativ 60 de genuri si peste 700 de specii.

Ce proprietati are urzica?

Urzicile sunt o sursa foarte buna de nutrienti, continand, printre altele, proteine, grasimi, fibre alimentare si carbohidrati, dar si minerale, clorofila, aminoacizi, lecitina, carotenoide si vitamine. De asemenea, cercetarile efectuate pana in prezent indica faptul ca aceasta planta ar avea proprietati: 

  • antiinflamatoare; 
  • analgezice; 
  • hepatoprotectoare; 
  • antioxidante; 
  • antivirale; 
  • antiandrogenice; 
  • anticanceroase; 
  • hipotensive; 
  • diuretice.

Care sunt beneficiile atribuite acestei plante?

Lista beneficiile pe care urzica se spune ca le-ar avea pentru sanatatea noastra este destul de lunga. Insa nu toate au fost confirmate de cercetarile stiintifice efectuate pana in prezent.

Mai jos vom vorbi despre cateva dintre aceste potentiale beneficii: 

  • Contine multi nutrienti – dupa cum am mentionat deja, urzica este o sursa buna de nutrienti, inclusiv vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitaminele B, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si sodiu. Mai contine si toti aminoacizii esentiali, flavonoide, beta-caroten, luteina si grasimi precum acidul linoleic, acidul stearic si acidul oleic.
  • Poate contribui la reducerea inflamatiei – urzica are o varietate de nutrienti care pot reduce inflamatia – artrita. Sunt necesare insa mai multe studii inainte de a putea recomanda aceasta planta drept tratament antiinflamator.
  • Poate fi folosita pentru ameliorarea simptomelor hiperplaziei benigne de prostata – aceasta afectiune, frecventa in randul barbatilor cu varsta peste 51 de ani. Se manifesta prin marirea prostatei si disconfort sporit in timpul urinarii. Unele studii indica faptul ca urzica ar putea ameliorarea simptomelor sale si la reducerea dimensiunilor prostatei.
  • Poate fi un posibil remediu pentru rinita alergica – aceasta afectiune se caracterizeaza prin inflamatia mucoasei nazale. Se pare ca extractele de urzica ar putea contribui la inhibarea inflamatiei. Care poate duce la declansarea alergiilor sezoniere prin blocarea receptorilor de histamina si impiedicarea eliberarii de substante chimice care declanseaza simptomele specifice de catre celulele imune. Nu exista insa suficiente studii pentru a putea confirma eficacitatea sa in acest sens.
  • Poate reduce hipertensiunea arteriala – urzica poate stimula productia de acid nitric, care actioneaza ca un vasodilatator. Are compusi ce pot actiona ca blocanti ai canalelor de calciu. Acest lucru inseamna ca urzica ar putea contribui la reducerea tensiunii arteriale.
  • Poate contribui la controlul glicemiei – rezultatele mai multor studii efectuate pe oameni si pe animale indica faptul ca urzica ar putea ajuta la reducerea nivelului zaharului din sange, avand compusi ce pot imita efectul insulinei.
  • Poate ajuta la mentinerea sanatatii ficatului – datorita proprietatilor sale antioxidante, urzica poate contribui la protejarea ficatului impotriva daunelor provocate de toxine,  metale grele si inflamatie.
  • Poate contribui la vindecarea ranilor si arsurilor – aplicarea cremelor cu urzici pe rani, inclusiv pe arsuri, poate ajuta la vindecarea acestora.

Care sunt contraindicatiile urzicii?

Evita aceasta planta sau produsele care o contin daca este alergic la urzica sau plante din aceeasi familie. Aceeasi recomandare este valabila si in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, precum si al persoanelor in varsta sau al celor care sufera de tensiune arteriala scazuta sau diabet. 

Tine cont si de faptul ca aceasta planta poate interactiona cu anumite medicamente, inclusiv cu anticoagulante, diuretice, medicamente pentru tensiunea arteriala sau antiinflamatoare, precum si cu alte ierburi si suplimente. Daca iei medicamente precum cele mentionate mai sus sau alte suplimente este indicat sa ceri sfatul unui medic privind felul in care urzica ar putea interactiona cu acestea. 

Urzica - o sursa foarte buna de nutrienti: proteine, grasimi,  minerale, clorofila, aminoacizi, lecitina, carotenoide si vitamine, etc